Dan kada su Amerikanci “spalili Elvisa Prislija”

0
124
Elvis Prisli/Photo: YouTube printscreen

Elvis Prisli je verovatno najpoznatija zvezda u istoriji popularne muzike. Često nazivan “kraljem” rokenrola zbog svojih energičnih nastupa i harizmatične ličnosti, njegova muzička karijera čini ga jednim od najznačajnijih i najuticajnijih muzičara dvadesetog veka.

Nova kontroverzna teorija: Elvis Prisli umro je zbog loših gena, a ne od droge i rokenrol načina života

Prislijev imidž i prepoznatljiva muzika privukli su značajnu pažnju, a glavni televizijski programi želeli su da ugoste muzičara. Elvis je 1956. godine prihvatio poslovni ugovor od 50.000 dolara za tri nastupa u emisiji Eda Salivena.

I kad sve lađe potinu… ne gubite nadu… Elvis Prisli nije

Prema istorijskim izveštajima, Saliven je ranije odlučio da ne ugosti zvezdu u usponu zbog njegove seksualizovane muzike i opscenih plesnih gestova koji su smatrani skandaloznim 1950-ih. Međutim, Ed je promenio mišljenje kada je njegov konkurent Stiv Alen imao veću gledanost pošto je ugostio Prislija 1. jula 1956.

Prvo pojavljivanje 9. septembra 1956. prošlo je dobro, a emisiju je gledalo 60 miliona ljudi, rekord koji je ostao do debitantskog pojavljivanja Beatlesa osam godina kasnije kada je emisiju od 9. februara 1964. gledalo 73 miliona gledalaca. Ali, drugo pojavljivanje od 28. oktobra 1956. šokiralo je američke gledaoce, kojima je bilo uznemirujuće da vide tako sugestivan nastup na televiziji.

Tad je bilo jasno da je “pukao”… Najveća koncertna brljotina Elvisa Prislija

Brojna publika u Nešvilu i Sent Luisu bila je toliko uznemirena Prislijevim nastupom, koji bi mogao da iskvari njihove tinejdžere, da su – javno spalili lutku sa Prislijevim likom.

Ipak, ovo nije sprečilo Elvisa da se vrati za svoj treći i poslednji nastup 6. januara 1957. godine, koji je primljen sa manje animoziteta – naime, Prisli je ovog puta sniman samo od struka naviše.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime