Tako je to radio “kameleon”… Poslušajte kako je Bouvi “skinuo” Springstina, Vejtsa, Igija…

0
179
Moonage Daydream, promo NEON

U januaru se navršava sedam godina od smrti velikog umetnika Dejvida Bouvija, a njegova svestranost i danas ne prestaje da fascinira obožavaoce širom planete.

Tokom višedecenijske karijere, nebrojano puta je uspeo da se “ponovo rodi” kao umetnik, poigravajući se ne samo sa različitim muzičkim žanrovima, već menjajući i svoj fizički izgled, zbog čega je zaradio nadimak “rokenrol kameleon”.

Taj dar za transformaciju nam je od Mršavog belog vojvode podario i nešto veoma duhovito – imitacije njegovih poznatih kolega.

“Heroes” grmi na Trampovim skupovima, a sin Dejvida Bouvija nema petlju da se suprotstavi

Neposredno posle Bouvijeve smrti, tonski inženjer Mark Sonders objavio je na YouTubeu audio snimak na kome se mogu čuti perfektne Bouvijeve imitacije Brusa Springstina, Marka Bolana, Toma Vejtsa, Lua Rida, Igija Popa…

Bouvi možda nije uspeo da od Orvelovog romana napravi mjuzikl, ali nam je zato ostavio – album za sva vremena

Sonders je radio u Vestsajd studiju u Londonu, gde je Bouvi 1985. godine snimao saundtrek za film “Absolute Beginners”.

“Na kraju sesije, on je počeo sa imitacijama i shvatio sam da bi to u jednom trenutku moglo biti izbrisano, pa sam brzo stavio kasetu i pritisnuo snimanje. Voleo bih da možemo da čujemo i drugu stranu dijaloga, ali to nažalost nije snimljeno”, napisao je Sonders u opisu videa.

Sve imitacije su snimljene na muziku za “Absoulute Beginners”, a tekst je, prema Sondersovom sećanju, Bouvi izmislio na licu mesta za svoju prvu imitaciju – Brusa Springstina.

– Mislim da je to izmislio na licu mesta. Ako je tako, to je prilično impresivno! Definitivno zvuči veoma ‘brusovski’. U stvari, Brus bi verovatno bio prilično srećan da je to napisao – ocenio je Sonders.

Skaret Johanson se prisetila kad je sa Bouvijem snimala obrade Toma Vejtsa: Nisam mu rekla da je moja prva ljubav, jer nisam mogla da govorim kad mi je pružio ruku…

A ukoliko ste ljubitelj Bouvijeva, i želite da saznate više o njegovom liku i delu, u domaćim bioskopima trenutno možete pogledati nesvakidašnju filmsku priču o njegovom životu – dokumentarac Breta Morgena “Moonage Daydream”.

Film je snimljen uz blagoslov Bouvijeve porodice, i naišao je na odličan prijem na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Posle srpske premijere na festivalu Slobodna zona, našao se i na redovnom bioskopskom repertoaru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime