Čukafest 3. i 4. decembra u maloj sali Kulturnog centra Čukarica

0
174
Tanja Jovićević (Wind Rock Fest 2021)/ Photo: AleX

Osmi po redu Čukafest biće održan od 3. do 4. decembra u maloj sali Kulturnog centra Čukarica, na Banovom Brdu.

Čukafest je revijalnog karaktera, a cilj je afirmacija domaćih autora i izvođača, kao i raznovrsnost muzičkih pravaca, zastupljenih na festivalu.

I ovo izdanje festivala imaće humanitarnu notu. Zato se mole posetioci da donesu zimske stvari za decu (od 5 – 15 godina) iz Svratišta.

Čukafest, plakat

Program Čukafesta:

– Subota,3. decembar

– 19:30 – Učenici MŠ “Vatroslav Lisinski”
Učenici muzičke škole “Vatroslav Lisinski”, tradicionalno nastupaju na Čukafestu.

Posle 2019. godine i globalne pandemije, ponovo su sa nama. Publici će da se predstave u šest tačaka, solisti i mini –  ansambli…

Učenici MŠ “Vatroslav Lisinski”/ Photo: Promo (Čukafest)

– 20:15 – Gudački kvartet String Ladies
String Ladies je profesionalni gudački kvartet kojeg čine četiri visoko muzički obrazovane mlade dame. Kvartet je nastao 2015. godine u toku studiranja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na repertoaru imaju gudačke kvartete Mocarta, Šostakovića, Betovena, popularne klasične muzike, numere plesnog karaktera u vidu najpopularnijih valcera, kao i evergreen i filmske numere.

Nastupale su na raznim dogadjajima širom Srbije, od kojih izdvajaju Međunarodni festival književnosti u Novom Sadu, kao i festivale Dunavska sonata i Dunavska saletla.

Često nastupaju na književnim manifestacijama, izložbama i drugim kulturnim događajima.

Članice ovog kvarteta su: Katarina Božić, Nevena Tatomirović, Stanislava Ćorić i Vesna Garabantin.

Gudački kvartet String Ladies/ Photo: Promo (Čukafest)

– 21:15 – Duo Mushkalica
Ovaj neuobičajeni duo je istraživački projekat dva umetnika, Zorana Anića i Nenada Ljubenovića. Oni su svoje bogato muzičko iskustvo ugradili u proces ponovnog, savremenog čitanja tradicionalne muzičke baštine.

Mushkalica duo predstavlja izvor i početak ali i mudrost i jednostavnost. Kroz naizgled jednostavan koncept, dva instrumenta, gitare i harmonike, vraćaju nas na početke muzičkog izražavanja, lišene suvišnih detalja usmeravaju pažnju na osnovni element u umetnosti – čistu emociju.

– Poželeli smo da razgrnemo tu šumu zvukova koja nas okružuje u svakodnevnom životu, koji je postao veoma kompleksan. Muzika je kao i život postala prenatrpana detaljima, veštačkim zvucima, sintetičkim ritmovima, brojnim glasovima. Naša ideja je da zastanemo, da pogledamo unazad da bi shvatili šta je to što nas u muzici prati vekovima, šta je trajna vrednost i koji je najčistiji način da tu vrednost izdvojimo i predstavimo publici. Ovu muziku nije potrebno posebno čuvati, jer je svojom izvornom vrednošću uvek prisutna i time već sačuvana ali je lepo iznova je stavljati u vremenski kontekst i time spoznati njenu funkciju i vrednost u savremenom trenutku. To je proces u kome smo uživali, nadamo se da će te uživati i vi, slušajući ga.

Duo Mushkalica/ Photo: Promo (Čukafest)

– Nedelja 4. decembar

– 20:00 – Tanja Jovićević acoustic trio
Na ovogodišnjem Čukafestu nastupiće jedna od najvećih rok pevačica na ovim prostorima, Tanje Jovićević.

Na programu će biti najveći hitovi Oktobra 1864 i EKV, čiji je Tanja bila član. Koncert će da traje oko 90  minuta.

U akustik triju su, pored Tanje, renomirani muzičari koji su ovim pesmama dali novi zvuk: Tomislav Nedeljković (gitara) i Božidar Kostić (gitara).

Festival je projekat umetničkog udruženja Jet Clock u saradnji sa  Kulturnim centrom Čukarica, SOKOJ i OFPS.

Ulaz je slobodan na sve koncerte.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime