Pet filmova autora iz Srbije na 14. Merlinka festivalu

0
40
Do daske/ Photo: Promo

Na 14. izdanju Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji će biti održan od 8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, biće prikazano i pet ostvarenja autora iz Srbije.

U selekciji igranih filmova naći će se ostvarenje “Kristina” reditelja Nikole Spasića, zasnovano na stvarnoj ličnosti koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze.

Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje.

Film je prikazan na nedavno završenom 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji, a svetsku premijeru imao je na čuvenom festivalu FID u Marseju u julu ove godine, gde je osvojio Grand Prix.

Kristina, film/ Photo: screenshot

U selekciji dokumentarnih filmova na programu je film “Do daske” Aleksandra Reljića, koji se bavi hapšenjem i sudskim procesom protiv Srđana Švelja, modnog fotografa, stiliste i DJ-a iz Novog Sada, sagledavajući slučaj iz drugačije perspektive od one koja je tokom poslednjih par godina bila zastupljena u većini medija.

Kratkometražni filmovi “Drvo tamjana” i “Peder POP” reditelja Stefana M. Mladenovića biće premijerno prikazani na Merlinka Festivalu.

Inspirisan istinitim događajima, ”Drvo tamjana” je kratki igrani film o prirodi koji povlači paralelu između životne sredine i zaštite ljudskih prava, o zakonu prirode koji čovek neprestano krši, o Vukašinu Drakuliću, tridesetogodišnjem mladiću koji dolazi da spozna ovu vezu.

Film “Peder POP” bavi se istoimenom pevačkom igrom koja će otkriti prevaru u vezi.

Drvo tamjana, film/ Photo: screenshot

Kratki dokumentarni film “Borba i dalje traje” reditelja Aleksandra Nikolića prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji, personalizujući je putem životnih priča i ispovesti pojedinaca.

Sagovornici u filmu sa HIV-om žive različiti broj godina, pa film oslikava istorijske promene i razvoj epidemije: značenje reči “pozitivan” drastično je drugačije bilo devedesetih godina prošlog veka nego danas.

Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji će biti održan od 8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda

Tokom četiri dana Merlinka festivala biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Među filmovima koji će biti prikazani su izraelski “Zabrinuti građanin“ Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski “Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski “Ajsmajer“ Davida Vagnera nagrađen u Veneciji, portugalski “Varljiva svetlost“ Žoa Pedra Rodrigeša premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjeni holivudski romkom “Burazeri“ Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), kanadski dokumentarac “Agnes u kadru“ Čejsa Džointa nagrađen na Sandens festivalu  i mnogi drugi.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime