Borghesia objavila soundtrack za nemi film “Un Chant d’Amour”

0
28
Borghesia ‘Un Chant d’Amour’

Novi album pulsko-ljubljanske kultne grupe Borghesia je vrlo zanimljiv projekat – muzika za nemi film, koja je nastala kao poseban projekat na samom početku njihovog rada.

Godine 1950. francuski pisac Žan Gene (1910. – 1986.) snimio je svoj jedini film “Un Chant d’Amour”. Sve do sredine 1970-ih film je bio praktično zabranjen. Borghesia je počela da komponuje soundtrack za ovaj film 1986. godine, kada je Ljubljana bila jedno od središta urbane subkulture u Evropi. U to vreme grad je vrveo alternativnim pokretima za građanska prava, feminizmom i mirovnim pokretima; osnovana je prva gay organizacija u istočnoj Evropi i prvi festival gay filma u Evropi. Ove događaje prati Borghesijin album “Their Laws, Our Lives”, posvećen alternativnim pokretima za građanska prava.

Borghesia ‘Un Chant d’Amour’

Muzika na Borghesijinom “Un Chant d’Amour” proizvod je jam sessiona snimljenih direktno na kasetu s vrlo bazičnom opremom: Roland 707 bubanj, sintesajzer Casio CZ1000, Solton tape echo i miks pult. Rezultat je brutalni minimalizam koji odzvanja prljavim zidovima zatvorskih ćelija, kulminirajući halucinantnim delirijumom od nešto manje od 20 minuta. Gay tema ovde je tek metafora kontrole nad užitkom represivnog državnog aparata, koji je trenutno prisutan u ne manjoj meri nego 1950. ili 1986. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime