Al Di Meola pred koncert u MTS dvorani: Ponovo sam otkrio prelepu muziku Beatlesa

0
34
Al Di Meola
Al Di Meola/Photo: youtube.com printscreen

Američki džez gitarista Al Di Meola pred večerašnji (20:00) koncert u mts dvorani kaže da priprema novi album, da očekuje da će muzika Beatlesa uvek biti deo njegovog nastupa i otkriva kako se slikao na istom mestu kao Džon Lenon.

– Dobićete šetnju između novih kompozicija, koje sam tek napisao, i nekih starijih – imam 35 albuma! Biće nešto Beatlesa, mislim da će uvek biti deo mog nastupa – rekao je Di Meola Tanjugu.

Za koncert kog će održati u postavi “Acoustic Trio” sa sa Peo Alfonsijem na akustičnoj gitari i Serđom Martinezom za udaraljkama, Di Meola najavljuje od repertoara i “Astora Pjasolu i savremeni tango”.

San da nešto u svom stilu uradi sa muzikom Beatlesa Di Meola je ostvario albumom obrada “All Your Life: A Tribute to the Beatles” (2013), a snimanje u čuvenom Ebi roud studiju u Londonu opisuje kao “jedno od velikih uzbuđenja u karijeri”.

– Zavoleo sam Beatlese od početka, kad sam imao osam, deset godina. Kako su godine prolazile ponovo sam otkrio koliko je to sjajna muzika estetski, čak i bez stihova koji su važni. Ponovo sam otkrio sam koliko je to prelepa muzika – priznaje gitarista.

Nastavak odavanja počasti legendarnoj liverpulskoj četvorki stigao je u vidu aktuelnog albuma “Across the Universe” (2020), na kojem su se našla Di Meolina pretežno instrumentalna viđenja klasika poput “Hey Jude”, “Here Comes the Sun” ili “Strawberry Fields Forever”.

– Njihove pesme imaju vrlo fine nizove akorda, sve imaju sjajne melodije. Bilo je dovoljno hamonija za mene da stvorim nešto originalno i da primenim moj osećaj za ritam – objasnio je muzičar.

Na omotu “Across the Universe” Di Meola stoji držeći gitaru u dovratku ulaza u jedan klub u Hamburgu, nalik staroj crno-beloj fotografiji Lenona koja krasi njegov album obrada “Rock”n”Roll” (1975).

– Nisam bio upoznat sa tim! Izdavač je smešten u Hamburgu, odveli su me na slikanje i rekli: ”Zašto ne staneš u dovratak?” Nisam shvatio da je tu Lenon pozirao na istom mestu za svoj album! – rekao je muzičar.

Di Meola se nametnuo ka jedan od vodećih svetskih džez fjužn gitarista kao član supergrupe Return To Forevert i potom početnim samostalnim albumima “Land of the Midnight Sun” (1976), “Elegant Gypsy” (1977) i “Casino” (1978).

U svojoj izuzetno bogatoj diskografiji, pored još nekoliko izdanja sa Mekloklinom i De Lusijom, zabeležio je i album “The Rite of Strings” (1995), sa basistom Stenlijem Klarkom i violinistom Žan-Likom Pontijem.

Na slavnu muzičku prošlost Di Meola se osvrnuo i ove godine objavivši album “Saturday Night in San Francisco” sa snimkom davnašnjeg nastupa sa gitaristima Džonom Mekloklinom i Pako De Lusijom (1947-2014).

Izdanje predstavlja dodatak njihovom čuvenom koncertnom izdanju “Friday Night In San Francisco” (1981).

Posle dvomesečne akustičarske turneje sa Mekloklinom i De Lusijom 1980. godine Di Meola je ostao sa brdom snimaka koncerata na trakama, od kojih je objavljen samo prvi koncert u San Francisku

– Tokom pandemije sam prošao kroz trake koje sam držao 40 godina i video da postoji subota iz istog prostora, gde smo svirali dve noći. Skoro sam zaboravio na to. Otišao sam u studio, restaurisao trake i zvuk je bio dobar kao i na koncertu u petak – rekao je Di Meola.

Prilikom pripreme izdanja Di Meoli su se vratila sećanja na turneju sa Mekloklinom i De Lusijom i vreme kada nije bilo mobilnih telefona i računara i trojica muzičara su “vežbali po čitav dan u hotelskoj sobi spremajući se za nastup”.

– Kad pustim snimak čujem neverovatnu brzinu i tehniku, publiku koja je vrlo raspoložena i vratilo mi se mnogo lepih sećanja – rekao je gitarista.

Al Di Meola “skinio kapu” Beatlesima: Ne mogu da verujem da su imali m**a da sviraju tako teške akorde u tako jednostavnim melodijama

Di Meola je bio planirao da se ove jeseni pojavi njegov novi album, ali sada kaže da će se to najverovatjije desiti u prvoj trećini 2023. godine, moguće kao dvostruko izdanje sa 15 kompozicija, ponegde u pratnji simfonijskog orkestra.

– Iskoristio sam vreme pandemije da komponujem i snimam, a to sam nastavio i ove godine. Neke komade sam uradio u više pokušaja, pa ih možda iskoristim. Ponekad je kul čuti dva različita načina sviranja istog komada – naveo je Di Meola.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime