Benksi optužio kompaniju Guess da se služi njegovim delom, pa pozvao na – krađu garderobe

0
76
banksy guess/screenshot

Banksi je optužio modnu kompaniju Guess da je iskoristila njegove radove bez dozvole. Grafiti umetnik je objavio fotografiju izloga radnje “Regent Street” u Londonu i predložio lopovima da je posete.

On se oglasio na Instagramu sledećim rečima: “Poslužili su se mojim umetničkim delima bez pitanja, šta bi bilo pogrešno u tome da vi to isto uradite sa njihovom odećom?”.

Benksi naslikao mural na zgradi, cena joj skočila čak 8 puta

Radnja je ukrašena Banksijevim grafitom “Flower Thrower” i odećom s njegovim slikama. Kompanija Guess se za sada nije oglasila ovim povodom.

Američki brend odeće reklamirao je novu kolekciju “s grafitima Benksija”.

Oni su izjavili da je kolekcija stvorena u saradnji sa kompanijom Brandalised, koja licencira radove grafiti umetnika.

Kristofer Voken namerno uništio originalni mural čuvenog Benksija vredan 10 miliona funti…

Nakon što je Benksi objavio svoju poruku kojom poziva na krađu u radnjama, što je kažnjivo, Guess je zatvorio spornu radnju za javnost, postavio obezbeđenje sa spoljašnje strane i prekrio izlog. Osoblje je odbilo da razgovara sa novinarima kuće BBC.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)

Govoreći prošlog meseca o kolekciji, glavni kreativni direktor brenda Guess Pol Marsijano rekao je:

– Benksijevi grafiti imaju fenomenalan uticaj koji odjekuje u čitavoj popularnoj kulturi. Ova nova capsule kolekcija s kompanijom Brandalise je način da moda iskaže svoju zahvalnost.

Advokatica za autorska prava Liz Vord, osnivačica kancelarije Virtuoso Legal, izjavila je da je Guess “izgleda legitimno nabavio Benksijeva umetnička dela preko treće strane, navodno kompanije Brandalised, koja kaže da ima prava da komercijalizuje i koristi Beksijeva umetnička dela na odeći”.

Benksijeva nova provokacija… “Ukrasio” zid zatvora u Ridingu – robijašem u bekstvu

Zatim je dodala:

– Nije poznato da li je Benksi odobrio ili uopšte bio upoznat sa ovim. Ako je znao za to, onda su možda njegovi komentari tu da naprave neku vrstu gerilske marketinške kampanje. Ako nije znao, onda mora biti prilično iznerviran, pogotovo jer takve mainstream kompanije i brendovi nisu u skladu s njegovim stavovima protiv establišmenta.

banksy guess/screenshot

– Ukratko, Benksi bi trebalo da sudski goni Brandalised i/ili Guess zbog kršenja njegovog rada. Međutim, s obzirom da ona/on želi da ostane anoniman, to je gotovo nemoguće.

Ova sudska odluka mogla bi da promeni sve… Benksi izgubio spor, firma koja štampa razglednice ima pravo da prodaje njegov rad

Kršenje autorskih prava je “izuzetno ozbiljno i može da prouzrokuje dugoročnu komercijalnu štetu”, ali je obično građanski prekršaj, dodala je Liz Vord – dok je krađa u radnjama kažnjiva zakonom.

– Bez obzira na dobro i zlo u ovome, nije ispravno podsticati krađu u radnjama samo po sebi.

Predstavnici Benksija odbili su dalje da komentarišu, dok se Brandalised takođe nije oglašavao.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime