Znate onu čuvenu priču Vudija Alena o “životu unazad” i orgazmu na kraju? E to nije on napisao…

0
93
Vudi Alen/Photo: YouTube screenshot

Svoj sledeći život želeo bih da proživim unazad. Počneš mrtav, a onda izađeš na put… Zatim se probudiš u staračkom domu osećajući se bolje svakim danom. Izbace te odatle zato što si previše zdrav; odeš i podigneš svoju penziju, a kada počneš da radiš dobiješ zlatni sat i žurku za svoj prvi radni dan. Radiš 40 godina dok ne postaneš dovoljno mlad da se povučeš s posla. Nakon toga počneš da izlaziš, piješ, postaješ generalno promiskuitetan i onda si spreman za srednju školu. Onda polaziš u osnovnu školu, postaješ dete, igraš se… Nemaš odgovornost, postaješ beba sve do rođenja. A onda, svojih poslednjih 9 meseci provedeš plivajući u luksuznom spa centru. Više prostora svakim danom i onda, gle čuda… Skončaš kao orgazam…

Ima tih stvari koje, ako ste iole redovan, makar i povremeni korisnik društvenih mreža nikako ne mogu zaobići. Jedna od njih je i ovaj citat koji se pripisuje Vudiju Alenu, mračnom geniju, kome ovakvo razmišljanje zaista i pristaje.

BAŠ KIŠNI DAN U NJUJORKU… Vudi Alen traži 68 miliona dolara odštete od Amazona jer neće da distribuiraju njegov film

Bilo kao motivaciona poruka ukrašena nekim njegovim lepim portretom koja služi za skupljanje lajkova ili kao ilustracija za neki tekst o Vudiju Alenu, ili samo kao deo “fundusa” na zilionima sajtova posvećenim citatima poznatih, ova priča o životu unazad biće poptisana sa imenom Vudija Alena.

I niko ne bi posumnjao u njegovo autorstvo, da se na drugom kraju interneta ne krije ista takva priča, ne doslovno “u reč”, ali sadržajem potpuno identična gde je potpisan jedan drugi američki komičar Džordž Karlin.

Kad to uradiš prvi put, svaki sledeći put je lakše… Stiven King besan zbog odluke izdavača da ne štampa memoare Vudija Alena

Kada je reč o “srpskom internetu”, kako Karlin nije toliko poznat kao Vudi Alen, svakako da ova verzija ne može da parira, ali u Americi će nekome zapasti za oko da je jedan od dvojice zapravo mogao da bude plagijator.

Potraga za pouzdanim izvorima koji će odgonetnuti ko je kome ukrao ideju i tekst ove, ipak, genijalne priče, zapravo neće dati odgovor, pošto ne postoje ni za jednu verziju.

Ne postoje, zato što je ovu priču napisao zapravo “stendap” komirač Šon Mori, još negde sedamdesetih, i čak je to izvodio u popularnoj emisiji “The Tonight Show” sa Džonijem Karsonom tokom osamdesetih.

Fina, mrtva devojka… Ovu kolumnu Vedrane Rudan treba pročitati, jer govori ne samo o “njima”, nego i o “nama”

Ali, ko bi kliknuo, lajknuo, “šerovao” priču koju je napisao Šon Mori, zašto to ne bi bio Karlin ili “siguran pogodak” Vudi Alen.

Tako taj internet funkcioniše.

Inače, u originalnoj Šonovoj izvedbi priča se ne završava orgazmom – nego završetkom života kao “sjajem u nečijem oku”.

HL/Izvor: nedeljnik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime