Pravi tajming… Netflix objavio dokumentarac o kriminalu u FIFA

0
102
FIFA Uncovered, Netflic promo

Novi dokumentarac Netflixa “FIFA Uncovered” pre nekoliko dana premijerno je predstavljen javnosti, pred Svetsko prvenstvo u Kataru, a govori o svim dešavanjima u krovnoj kući fudbala koja je zbog korupcije dobila crveni karton.

Dokumentarac od četiri epizode u trajanju od oko 50-ak minuta govori o istoriji FIFA, a pokretač za ovu priču bila su hapšenja FBI koja su izvršena u Cirihu u FIFA hotelu u kojem su se prema rečima govornika u ovom serijalu, novcem završavale mnoge stvari.

Irci vole fudbal i – Marlija… Bohemians FC predstavio novi komplet dresova sa likom legende rege muzike

Optužnica koja je podignuta protiv čelnika FIFA sadrži 47 tačke, a tiče se korupcije i podmićivanja u organizovanom fudbalu koje se odnose konkretno na reketiranje, finansijske prevare, zavere radi pranja novca u periodu od 20 godina, a vezane su i za organizaciju određenih svetskih prvenstava, s akcentom na predstojeće u Kataru za koje postoji sumnja da je “kupljeno domaćinstvo”.

qatar 2022 FIFA/Unsplash

Sep Blater u serijalu stoji uz načela da je FIFA čista te da je posao koji je radio ispravan, dok mnogi drugi sagovornici sadašnji i raniji zaposleni FIFA smatraju da je bilo nelegalnih radnji.

“Sveto trojstvo” – muzika, fudbal, gejming… Evo zašto je FIFA 22 totalno najbolja platforma za promociju novih muzičkih imena

Sagovornici su u prvom serijalu govorili o usponu Sep Blatera, korupciji koja se dešavala u FIFA hotelu pre izbora predsednika 1998. godine kada je za imenovanje bilo potrebno dve trećine glasova odnosno 128 ruku. Među kandidatima bili su Blater i Lenart Johanson. Blater je imao 111 glasova, a Johanson 80. Iako je trebalo da se ide u drugi krug, Johanson je odustao i predao pobedu Blateru koji je prema rečima sagovornika “sve ranije rešio”.

Roker postao trener legendarnog argentinskog fudbalskog kluba… Ponosno nosi nadimak “majmun” i ima vrlo neobičnu karmu

Zaključak je da FIFA ne bi dobila crveni karton da taj izbor nije završen 1998. godine kako je završen kao i da u krovnoj kući fudbala ne bi bilo skandala kojih je bilo.

U serijalu se govori i o prvenstvu u Rusiji, transakcijama koje su došle na videlo, podmićivanjima, izdajama i drugim detaljima.

Pogledajte trejler za serijal koji je dostupan na Netfliksu od 9. novembra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime