Preminuo Kit Leven, gitarista Public Image Ltd i The Clash

0
93
Kit Leven/Pghoto: wikipedia.org/ Photo by Michael Johnson of Nemesis To Go

Gitarista Public Image Ltd i The Clash Kit Leven preminuo je u 65. godini

Vest je objavio kompozitor i tekstopisac Adam Hamond, koji je otkrio da je Leven umro u petak, 11. novembra.

“Sa velikom tugom javljam da je moj bliski prijatelj i legendarni gitarista Public Image Limited Kit Leven preminuo u petak 11. novembra”, napisao je Hamond.

“Nema sumnje da je Kit bio jedan od najinovativnijih, najodvažnijih i najuticajnijih gitarista svih vremena.

Kit je nastojao da stvori novu paradigmu u muzici i sa saradnicima Džonom Lajdonom i Jahom Vobleom uspeo je da uradi upravo to. Njegov “rad” na gitari tokom devet minuta “Theme”, prve numere na prvom albumu PiL-a, definisao je šta bi alternativna muzika trebalo da bude.

Pored toga što je pomogao da PiL postane najvažniji bend tog doba, Kit je takođe osnovao The Clash sa Mikom Džonsom i imao je veliki uticaj na njihov rani zvuk. Toliko toga što danas slušamo duguje se Kitovom radu, što neki priznaju, ali većina ne”.

Hamond je zaključio:

“Naše misli i ljubav idu prema njegovoj partnerki Kejt, sestri Džil i celoj Kitovoj porodici i prijateljima. Svet je mračnije mesto bez njegovog genija. Moje će biti tamnije bez mog prijatelja”.

Posle putovanja kao roudi sa Yes početkom 1970-ih, Leven je osnovao The Clash 1976. zajedno sa Mikom Džonsom, ubeđujući Džoa Strumera da napusti svoj tadašnji bend – The 101ers – i pridruži se bendu.

Leven je zatim napustio The Clash pre nego što su počeli da snimaju muziku, i formirao Public Image Ltd sa Džonom Lajdonom posle raspada Sex Pistolsa.

Nakon što je napustio PiL 1983. Leven se okušao u solo materijalu, produkciji i još mnogo toga.

Počast Levenu odali su brojni poznati muzičari i kolege:

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime