“Čovek u crnom” snimio je 5 dueta za koje se malo zna…

0
93
Džoni Keš/Photo: YouTube screenshot

Da li je uopšte potrebno predstavljanje čoveka po imenu Džoni Keš – on je asocijacija na Ameriku koliko i pita od jabuka.

Džoni Keš je tokom karijere koja je trajala od 1954. pa do smrti 2003. godine snimio čak 97 albuma, ali je radio i sa drugim umetnicima.

Zatvorski blues, ali pravi… Džoni Keš je na današnji dan održao jedan od svojih najčudnijih koncerata

Keš je tokom karijere stvorio impozantan katalog, ali on je takođe bio istaknuti umetnik na brojnim numerama drugih izvođača – a u neke od saradnji čak ni najveći muzički fanovi nisu upućeni.

ČOVEK U CRNOM, HEROJ GREŠNIKA I IZGUBLJENIH DUŠA…

Zato ćemo predstaviti pet pesama za koje slušaoci možda nisu svesni da je na njima učestovao famozni “Čovek u crnom”:

1. “Redemption Day” sa Šeril Krou
Pred kraj života, Keš je dopisao novo poglavlje svojoj zaostavštini. Počelo je sa serijom “American Recordings”, na kojoj su slušaoci mogli da čuju kako njegov veličanstveni vokal zvuči krhko i skoro slomljeno. U ovoj pesmi sa Šeril Krou, Keš demonstrira isti vokalni izraz.

2. “The Wanderer” sa U2
Napisali su je Bono i U2, a ovu numeru peva Džoni Keš. Govori se o propovedniku koji polazi na lično, duhovno putovanje da istraži šta svet može da ponudi. Prema legendi, Bono i Keš radili su na pesmi u Dablinu i ista je inspirisana pričama iz Biblije.

3. “Redemption Song” sa Džoom Stramerom
Izvodeći klasičnu pesmu Boba Marlija, Keš je sarađivao sa Stramerom iz grupe The Clash. Obojica muškaraca, koja su decenijama uživala u muzičkom poslu, zvuče krhko i ostarelo, što samo doprinosi lepoti pesme. U pitanju je čista melodija, ritam i izvođenje dvojice velikih autora.

Ukleta pesma… Snimili su je zajedno Džoni Keš i Džo Stramer. Manje od godinu dana kasnije, bili su mrtvi

4. “Father and Son” sa Fionom Epl
U ovom naizgled nespojivom duetu, dvoje velikih umetnika radilo je zajedno, dajući svoje jedinstvene vokale za numeru. Pesma sporog tempa koju je komponovao Ket Stivens, oživljava i inspiriše. Pokreće je akustična gitara i umetnici koji pevaju u duetu. Naziv numere je prikladan s obzirom na razliku u godinama između Keša i Fione Epl.

5. “Big River” sa Bobom Dilanom
Nije tajna da su dva legendarna kompozitora obožavala i divila se jedan drugom. I u ovoj pesmi vidi se zašto je tako. Numera je u rokabili maniru i prikazuje Dilana u njegovom najmilozvučnijem pevanju, zajedno sa Kešovim moćnim vokalom. Pesma tera na igru, a ako vas njeni taktovi ponesu, nemojte se ustručavati da zaplešete uz magiju dvojice najvećih umetnika – Boba Dilana i Džonija Keša.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime