“Pogled u nebo“… Izložba astrofotografija u Arhivu Vojvodine

0
90
astrofotografija
Pogled u nebo/ Photo: Miloš Gagić

Izložba astrofotografija “Pogled u nebo“ biće otvorena u utorak, 15. novembra u 19:00 časova u galeriji Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

Autor izložbe je astrofotograf Miloš Gagić, a gostujući autori su Jaroslav Grnja, Filip Mitić i Dušan Mrđa.

Na astrofotografijama su prikazani veličanstveni prizori svemira – galaksije, zvezdana jata, planetarne magline – neki od najlepših objekata koje na noćnom nebu jasno možemo da vidimo samo uz pomoć teleskopa i na mestima gde ne postoji veštačka svetlost.

Površina Sunca, jato zvezda u sazvežđu Herkules  prema kome su naučnici sa radio teleskopa Arecibo uputili trominutnu poruku sa podacima o ljudskoj rasi i položaju Zemlje, očaravajuće magline, ali i  galaksije Hamburger, Trougao i Andromeda, među objektima su koje će posetioci izložbe moći da vide i o njima saznaju fascinante činjenice.

Uz razgovor o astrofotografiji u nauci i umetnosti, izložbu će otvoriti profesor dr. Dušan Mrđa sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Izožba  je deo projekta “Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom –  ELEKTRA” koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Izložba astrofotografije “Pogled u nebo“ u Arhivu Vojvodine biće otvorena za posetioce do kraja novembra.

Pogled u nebo/ Photo: Miloš Gagić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime