Otkrivena spomen ploča Milanu Mladenoviću ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu

0
127
Spomen ploča Milanu Mladenoviću/Photo: Zadužbina Milana Mladenovića

Povodom godišnjice smrti muzičara Milana Mladenovića (1958-1994) danas je otkrivena spomen ploča ispred zgrade u kojoj je nekada stanovao u Novom Beogradu.

Obeležje na ulazu u Bulevaru Milutina Milankovića 28, autorsko delo Lane Vasiljević, otkriveno je simbolično 5. novembra na dan smrti Mladenovića, pred njegovim brojnim poštovaocima, prijateljima i saradnicima.

MOJE IME JE MILAN MLADENOVIĆ. JA SVIRAM U GRUPI EKV. MOJE PESME – TO SAM JA

Spomenik sadrži reljef sa likom gitariste, pevača i autora sastava Šarlo Akrobata i Ekatarina Velika, kao i deo stihova EKV pesme “Zemlja”:

U svakom porazu ja sam video deo slobode, i kad je gotovo za mene, znaj, tek tad je počelo.

Na ulazu u zgradu u kojoj je od 1973. do 1994. godine stanovao Milan Mladenović, u Bulevaru Milutina Milankovića 28 u…

Posted by Zadužbina Milana Mladenovića on Saturday, November 5, 2022

Na ploči sa znakom Zadužbine Milan Mladenovića piše i da je muzičar i pesnik živeo u ovoj zgradi od 1973. do 1994. godine.

Aleksandar Žikić za Headliner: Ako budemo tražili novog MIlana Mladenovića, svakako ćemo ga naći, jedino što ne primećujem da ga tražimo

Predstavnica muzičareve zadužbine Jovana Stanković je rekla Tanjugu da su na otvaranje pozvali komšije i ljude koji su poznavali Mladenovića, ali da su “zaista dirnuti, jer se okupio ceo Novi Beograd”.

– Jako je emotivno gledati ljude sa suzama u očima. Ovo je poseban trenutak. Simbolično na dan kad nas je prerano napustio na zgradi gde je nekad živo otkrili smo spomen ploču. Sloboda koju je Milan potencirao je probila put do ove ploče – ocenila je Stanković.

Prema njenim rečima, “sada je čitava jedna zgrada sa svim sudbinama koje prolaze kroz nju postala spomenik kulture”.

– Ovom tablom se oplemenjuje beton, kao što je Milan svojim stihovima oplemenio ovo okruženje i sve ljude koji su hteli da čuju tu muziku i te poruke – osvrnuo se Zoran Kostić Cane, Milanov prijatelj, na značaj postavljanja spomen ploče na ulaz Milanove nekadašnje zgrade.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime