Otvoren 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa

0
147
Predavanje Tomasa Defranca/ Photo: Marija Rodić, foto tim Magacina
Oglasi

Predavanjem “Zamagljena pozadina: Crni performans kao politička ontologija“ Tomasa Defranca, koreografa i teoretičara iz Njujorka, 23. oktobra u Magacinu otvoren je ovogodišnji 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Predavanje o crnom performansu (Black Performance) ukazuje na značaj umetničkog delovanja kojim se razmatraju politička zajedno sa pitanjima estetske vrednosti, veštine, prakse i stručnosti, kao i pitanja stvaranja zajedničkog u performansu, nastalog iz radikalnog brisanja crnih (i drugačijih) ljudi iz prihvaćenih oblika “ljudskog“ koji mnogima omogućavaju da se okupe na mestima zajedničkih i bliskih ranjivosti.

Predavanje Tomasa Defranca/ Photo: Marija Rodić, foto tim Magacina

– Veoma mi je drago što otvaram festival predavanjem o crnoj estetici i političkoj ontologiji performansa. Ovo je deo novog istraživačkog projekta moje laboratorije, koji smo započeli ove i razvijaćemo ga u naredne tri godine – istakao je Tomas Defranc i dodao:
– U prošlosti sam dosta pisao o crnim smrtima. Pretpostavljajući da postoji nešto što možemo prepoznati kao crni ples, koji je koherentan i ima uticaja u svetu, sada želim da malo proširim istraživanje i razmislim šta taj crni performans radi. Prvo smo definisali ovu temu i stvarali strukturu kako bismo razumeli njene komponente, a sada se pitamo šta radi u svetu i kako operiše.

Predavanje Tomasa Defranca/ Photo: Marija Rodić, foto tim Magacina

Program peformansa počinje u ponedeljak, 24. oktobra nastupom Dance On Ansambla koji je na upravo završenom Bitef festivalu dobio jednu od nagrada.

Ovaj put, ansambl predstavlja istorijsko delo “Works in Silence“ Lusinde Čajlds, čuvene njujorške koreografkinje i jedne od pionirki savremenog plesa.

Dance On Ansambl
Dance On Ansambl/ Photo: Jubal Battisti (promo, Kondenz)

“Works in Silence”, delo koje pruža uvid u ključnu fazu razvoja jedne od najznačajnijih koreografkinja/koreografa 20. veka, biće izvedeno u u 20:00 časova, u Ustanovi kulture “Vlada Divljan”.

“Radikalna ranjivost”… Kondenz od 23. do 30. oktobra na više lokacija u Beogradu

Ova zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Lusinde Čajlds posebno je uzbudljiva kako zbog retkih prilika da se izvodi, tako i zbog značaja za istoriju plesa. Većina ovih dela nije viđena od kada su prikazana 1970-ih godina.

Istog dana, u 18:30 časova u UK Vlada Divljan, Rok Vevar održaće predavanje o radu Lusinde Čajlds.

Kondenz, vizual
Kondenz, vizual

Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 30. oktobra na više lokacija u Beogradu pod sloganom “Radikalna ranjivost”, a biće izvedeno ukupno devet predstava i performansa, uz brojna predavanja i razgovore.

Predavanje Tomasa Defranca/ Photo: Marija Rodić, foto tim Magacina
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime