Das ist Walter? Spomen bista Bate Živojinovića podseća na sve, osim na njega…

0
202
Valter brani Sarajevo/Photo: privatna arhiva

Spomen bista u prirodnoj veličini legendarnom jugoslovenskom i srpskom glumcu, Bati Živojinoviću otkrivena je ispred Centra za kulturu u Sopotu.

Skulptura je delo vajara Ranka Đankovića i umetničke livnice “Braća Jeremić” iz Vrčina.

Uništen mural posvećen glumcu Bati Živojinoviću kod BDP-a…

Figura Bate u prirodnoj veličini, obučenog u šumadijsku narodnu nošnju dok sedi na klupi, trebalo je da bude postavljena još u julu, za vreme filmskog festivala Sofest. Međutim, zbog raznih problema, svečano izlaganje je pomereno.

Spomen bista je otkrivena simbolično na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, jer se taj datum poklapa sa tematikom mnogih Batinih ratnih filmova.

Ispred Centra za kulturu u Sopotu je 20. oktobra 2022. otkriven spomenik našem glumačkom velikanu Velimiru Bati…

Posted by Filmski festival u Sopotu on Friday, 21 October 2022

Kako je Velimir Bata Živojinović jedan od osnivača filmskog festivala u Sopotu, koji je ove godine slavio svoj jubilej, a ostavio je dubok trag u domaćoj kinematografiji, nagrada za najboljeg glumca filmskog festivala nosi njegovo ime.

Spomen bistu su otkrili predsednik Gradske opštine Sopot, Živorad Milosavljević i gradski menadžer, Miroslav Čučković.

– Bata je bio umetnik i građanin sveta, planetarna glumačka pojava čiji je film “Valter brani Sarajevo” najgledaniji film u istoriji svetske kinematografije. Na ovom mestu, gde filmski festival stanuje već pola veka, Valter će biti na večnoj straži umetnosti i slobode  – izjavio je predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević.

50 godina kultnog filma “Valter brani Sarajevo”… Pogledajte fotografije iz privatne arhive Bate Živojinovića

Odmah nakon što je spomenik otkriven osvanule su fotografije na društvenim mrežama, a zatim je krenula i lavina komentara, uglavnom negativnih.

Neke je spomenik podsetio na narodne pevače Miloša Bojanića i Novicu Zdravkovića, dok su neki posumnjali da je spomenik polovno kupljen kip Kristofera Volca.

Mnoge je figura Bate u sedećem položaju podsetila na Tiriona Lanistera, lika iz serije “Game of Thrones”, a neke je i podsetio na patuljke i hobite Pitera Džeksona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime