Italijanski bandoneonista Daniele Di Bonaventura otvara Pančevački džez festival

0
124
Daniele Di Bonaventura Band’Union/ Photo: Andrea Rotili

Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra 2022. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine.

Festival će u čevrtak, 4. novembra otvoriti koncerti sastava Daniele Di Bonaventura Band’Union, Simsa Fünf i EABS.

Prve festivalske večeri u 20:00 časova u Dvorani Kulturnog centra Pamčeva nastupiće sastav Daniele Di Bonaventura Band’Union.

Pored toga što je jedan od najpoznatijih evropskih svirača bandoneona (instrument sličan harmonici, tipičan za tango orkestre koji je popularizovao argentinski kompozitor Astor Piazzola), Daniele Di Bonaventura jedan je i od najprofilisanijih savremenih italijanskih kompozitora i aranžera.

Njegovi kvaliteti i autentičnost i na sviračkom i autorskom planu momentalno postaju čujni bez obzira na to da li ga srećemo u duo formaciji sa trubačem Paolom Fresuom, sa ansamblom Mistico Mediterraneo i korzikarskim horom Chor A Filett, u ambicioznom filharmonijskom okruženju ili u projektu Band’Uniòn, s kojim ovom prilikom dolazi u Pančevo.

SIMSA FÜNF/ Photo: Georg Buxhofer

U nastavku večeri, u istom prostoru će u 21:45 nastupiti internacionalna postava Simsa Fünf, koju je 2017. osnovao bečki bubnjar Sebastian Simsa.

Njihove ploče zbirke su priča inspirisanih stvarnim događajima iz Simsinog života, a potcrtane i obojene umešno od strane ostalih članova ansambla.

U zavisnosti od toga da li je priča inspirisana fotografijom zavejane Brandenburške kapije iz doba Hladnog rata, mosta u ruralnoj Finskoj, katalonskog gradića ili besane noći u Beču, Simsa i njegov orkestar nas jedinstvenom mešavinom folka, klasične muzike, srednjovekovnih zvukova i džeza sofisticirano, skoro kamerno vode kroz “instrumentalnu naraciju”, prisvajajući istovremeno kovanicu “Instrumental Storytelling” kao svoju u opisu onoga što pokušavaju da izlože slušaocu.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvoriće u 23:00 časa poljski sastav EABS koncertom u Foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Ovi mladi muzičari iz Vroclava su u okviru Electro-Acoustic Beat Sessions održavanih u klubu Puzzle, svoje eklektične muzičke persone pokušali da ujedine u jedinstveni muzički izraz – dekonstruisali su najpre džez standarde, mireći ih sa zahvatima bliskim najaktuelnijim urbanim muzičkim žanrovima.

EABS u Pančevo dolaze da promovišu aktuelni album 2061 koji još jednom pokazuje da ono što ih čini jedinstvenim na trenutnoj evropskoj džez sceni nije samo izuzetno baratanje instrumentima, aktuelnost izraza i nedvosmisleni hip-hop koreni, već i naglašen društveno-politički angažman.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime