Devet predstava na 15. Kondenzu – Festivalu savremenog plesa i performansa u Beogradu

0
132
Dance On Ansambl
Dance On Ansambl/ Photo: Jubal Battisti (promo, Kondenz)
Oglasi

Na 15. izdanju Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa koji se od 23. do 30. oktobra održava u Beogradu u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, biće odigrano devet predstava.

U ponedeljak 24. oktobra u Ustanovi kulture Vlada Divljan u 20:00 časova, na programu je “Works in Silence” Lusinde Čajlds u izvođenju Dance On ansembla, rad koji pruža uvid u ključnu fazu razvoja jedne od najznačajnijih koreografkinja / koreografa 20. veka.

Ova zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Lusinde posebno je uzbudljiva kako zbog retkih prilika da se izvodi, tako i zbog značaja za istoriju plesa.

Dance On ansambl je ove godine otvorio Bitef festival i dobio jednu od festivalskih nagrada. Kondenz će publici omogućiti da besplatno vidi ovu veliku evropsku kompaniju.

For I am an Animal
For I am an Animal/ Photo: Promo

Predstava “4IMNNML (For I am an Animal)“ na programu je 25. oktobra u Ustanovi kulture Vuk u 18:00 časova.

Stefan Veselinović, mladi koreograf i plesač, i Roman Lafon-Pašo, pozorišni i umetnik glasa, udružili su se u istraživanju polja gramograma i njegovih sredstava za postavljanje odnosa telo-jezik na sceni.

Kondenz s ponosom predstavlja prvo igranje Stefana Veselinovića u Beogradu, posle njegovog školovanja u Francuskoj.

Zašto ne
Zašto ne/ Photo Karlo Čargonja

Iste večeri u 21:00 čas u Ateljeu 221, Ivana Kalc i Igor Koruga će premijerno prikazati novi rad “Zašto ne (?)“ koji traga za otelovljenjem i definisanjem današnjeg (beznadežnog, izolovanog, uplašenog, prekomerno-identifikovanog) tela pojedinca i afektivnim prostorom negovanja između (najmanje) dvoje, kao prakse koja se nadalje može razvijati sa kolektivom (publikom).

The sound they make when no one listens
The sound they make when no one listens/ Photo: Rafael Medina

U sredu 26. oktobra, u Bitef Teatru u 20:00 časova biće izvedena predstava “The sound they make when no one listens“.

U vreme ekološke, političke i lične krize, brazilski koreograf Thiago Granato istražuje čin slušanja. Tri izvođača se upuštaju u mehanizme svesnog slušanja kao način opažanja pokreta i nekretanja, i tako razotkrivaju skrivene strukture moći i kontrole. Ovaj rad započet je u Beogradu 2019. godine kada je autor bio na rezidencijalnom programu Stanice.

“RADIKALNA RANJIVOST”… KONDENZ OD 23. DO 30. OKTOBRA NA VIŠE LOKACIJA U BEOGRADU

Predstava “Ranjiva tijela“ na programu je 27. oktobra u Magacinu od 20:00 časova. Ovo delo autorke Ane Jelušić, u saradnji s plesnom umetnicom Martom Krešić i dramaturškinjom Ninom Gojić, bavi se time kako gledamo i šta vidimo u tome što gledamo, oslanjajući se na haptički materijal koreografiranog dodira.

U petak 28. oktobra u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra biće izveden performans “To Speak Light Pours Out“ autorke Kejt Mekintoš koji, kroz mešavinu tekstova različitih pisaca, kompozitora i izvođača, uranja publiku u moćan prostor za slušanje, stvarajući zvučni svet koji kanališe energiju ritmova, glasova, tekstova i njihovih značenja.

Kondenz, vizual
Kondenz, vizual

U bašti Galerije Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, 29. oktobra u 12:00, na programu je verzija predstave “Trança“ autora Tiaga Granata.

“Trança“ je poziv na taktilno putovanje gde se zvuk i pokret prepliću na vrtoglavim površinama i temporalnostima. Kroz koreografiju ruku, Tiago Granato ubrzava procese transformacije gde se različite sile prevode u znakove, istražujući moć tela da kreira kontekste koji oblikuju nove načine života.

Istog dana u 20:00 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju na programu je predstava Marka Pejovića “O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica“.

Nastala u okviru projekta “Redovno u zoni neživljivosti“, ona se fokusira na to kako nas uslovi života – društveni, politički, ekonomski, radni… dovode u stanje konstante iscrpljenosti koja postaje redovna pojava.

U.F.O. – Hommage to Katalin Ladik/ Photo: Dieter Hartwig

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju, 30. oktobra u Bitef Teatru u 20:00 časova biće izvedena predstava “U.F.O. – Hommage to Katalin Ladik“ Irene Z. Tomažin i Jule Flierl koje slave zajedničko interesovanje za umetničku poziciju Katalin Ladik.

Ovo je omaž koji briše granice između poezije, glume i eksperimentalnog rada glasom, posvećen “Joko Ono Balkana“ i pionirki umetnosti glasa i performansa u Jugoistočnoj Evropi.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime