Udruženja izdavača traži od Ministarstva da realizuje otkup, mnogi zbog visokih troškova neće moći na Sajam knjiga

0
222
Beogradski sajam knjiga/Photo: facebook@medjunarodnibeogradskisajamknjiga
Oglasi

Predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača (koje reprezentuje Čigoja štampa) pozvali su danas Ministarstvo kulture da realizuje otkup knjiga do kraja godine i hitno reši problem nastao poništavanjem ovogodišnjeg konkursa na konferenciji za medije u beogradskom Dorćol Platzu.

Gojko Božović iz izdavačke kuće Arhipelag i predsednik Grupacije izdavačke delatnosti u Privrednoj komori Srbije napomenuo je da su interesi pisaca i štampara pogođeni.

– Izdavači traže sve vreme jeste da imamo jasne informacije i proceduru, a to dugi niz godina nemamo – rekao je Božović i dodao da je neophodno da Ministarstvo kulture objavi detaljan plan realizacije otkupa za 2022. godinu.

SAD IM SMETAJU I PSOVKE U KNJIGAMA? IZDAVAČI JOJ IZBACILI “RUŽNU REČ” IZ ROMANA, KNJIŽEVNICA ODBILA DA POTPIŠE UGOVOR SA NJIMA…

– Taj plan mora da sadrži precizne rokove kada će proces otkupa publikacija biti završen, kao i rokove za izdavače do kada da dostave knjige bibliotekama – rekao je Božović.

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Dejan Papić, napominje da bi budžet države za otkup knjiga morao da bude veći zbog inflacije i poskupljenja knjiga.

Predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Zoran Hamović ističe da postoji opasnost da određen broj izdavača neće moći da izađe na ovogodišnji Sajam knjiga zbog velikih troškova.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime