Spremite se za četvrto izdanje Lazarus Festa 22. oktobra u Domu kulture Lazarevo

0
88
Photo: Promo

Ovogodišnje izdanje Lazarus Festa biće održano 22. oktobra u Domu kulture mesta Lazareva u organizaciji UG RNR Zona Lazarevo uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina, MZ Lazareva i KC Zrenjanina.

– Ono što je kuriozitet za ovo izdanje jeste prvi korak ka internacionalizaciji festivala, jer prvi put će da učestvuju strani bendovi ( jedan sastav iz Mađarske i jedan iz Hrvatske). Ono što je ostalo isto jeste naša vernost andergraundu i potpuno neprofitnom karakteru festivala, kao i negovanju modernijih žanrovskih strujanja ali i “građenju mostova” između generacija ljubitelja čvrstog gitarskog zvuka – poručili su organizatori.

Na četvrtom Lazarus Festu učestvovaće bendovi: Restore (Zrenjanin/Novi Sad, Srbija),  Sides (Beograd, Srbija), Lednik (Novi Sad, Srbija), Jenner (Beograd, Srbija), Torn From Earth (Budimpešta, Mađarska), Defiant (Požega, Hrvatska) i Violent Chapter (Beograd, Srbija).

Restore/ Photo:Promo

Restore je all-female peace metal / hardcore bend koju čini zrenjaninsko-novosadska ekipa i jedan su od najmlađih sastava na sceni trenutno.

Tri devojke, donose nam poruke mira i trezvenosti iz ugla dečije naivnosti u najpozitivnijem smislu, nasušnim u vremenima u kojima su upravo te dve stvari žrtvovane silama mraka i pohlepe u svetu odraslih.

Poruke su upakovane u teške hardcore punk i metal rifove ritmove koje ove mlade devojke izvode sve sigurnije. Za sada imaju objavljena tri singla: “Peace“, “Straight Edge“ i “Put za raj“.

Restore su: Andrea Radojčić (gitara/vokal), Teodora Medić (bas gitara/ prateći vokal), Iva Jeftić (bubnjevi).

Sides/ Photo: Promo

Sides je beogradski djent/ progressive metalcore bend. Vreme je da se jedan fazon istera do kraja – čuvena je replika iz kultnog filma “Dečko koji obećava“, a čini se da djent fazon na ovim prostorima i nije baš doživeo nekakvu veću ekspanziju, a kamoli svoj vrhunac.

Da se to promeni staraju se momci iz sastava Sides koji se upravo, u svom zvuku, snažnije i kvalitetnije nego iko ovde oslanjaju na Meshuggah/ Northlane nasleđe.

Uveliko rade na svom prvom albumu, a za sada imaju objavljene singlove “Essence/ Voices“, “Bloom“ i “Quiet Soul“.

Lednik/ Photo: Promo

Lednik je novosadski post-metal/ post-rock / instrumental bend.

Kada govorimo o unikatnim i retkim biserima na domaćoj sceni, nemoguće je zaobići ovaj sastav, koji se svojim prvim albumom pod nazivom “Celestial Monuments“ pozicionirao kao jedan od najkvalitetnijih izdanaka post-rock i post-metal scene na ovim prostorima.

Lednik su: Dražen Đorđević (gitare), Eduard Tokoš (bubnjevi / klavijature), Alen Habek (gitare), Goran Zečević (bas).

Jenner/ Photo; Promo

Jenner je beogradski all-female thrash/ heavy metal bend.

Plamen stare škole heavy/ thrash metala u svojoj najboljoj tradiciji na ovogodišnjem izdanju festivala nosiće tri dame, prizivajući duh osamdesetih kada su pomenuti žanrovi doživljavali svoju najveću globalnu ekspanziju.

Dvostruki kuriozitet vezan za sastav Jenner sastoji se u tome što je ovde reč ne samo o jednom od najkvalitetnijih heavy/ thrash revival sastava sa ovih prostora koji je rado viđen i na izvan granica Srbije, već i o sastavu koji uspešno prevazilazi kulturološki mačoizam, na koji i sam žanr u svoje vreme nije bio imun.

Do sada su objavile album pod nazivom “To Live is to Suffer“ i EP pod nazivom “The Test of Time“, oba za francuski Infernö Records.

Jenner su: Aleksandra Lioness  Stamenković (gitare, vokali), Anja Mirković (bas), Selena Simić (bubnjevi).

Torn From Earth/ Photo: Promo

Torn From Earth je post-metal/ doom/ sludge iz Budimpešte.

Mađarski sastav Torn From Earth stupio je na scenu 2005. godine, gotovo u isto vreme kada je post-metal doživljavao svoj globalni proboj predvođen sastavima Isis i Cult of Luna, a na nasleđu sastava Neurosis, i od tada su objavili tri EP izdanja: “Torn from Earth“, “Lost and Found“, “Loss“ i jedan album pod nazivom “Self“.

Glavni adut ovog sastava jesu upravo nastupi uživo i već su postali rado viđen gost u Srbiji nastupajući na festivalima Ljubav i bes i Mount of Artan, a ove godine po prvi put pohode Lazarus Fest.

Torn From Earth su: Viktor Hatalyák (gitare, vokali), Ödön Sultz (bas, vokali), Gáspár Binder (bubnjevi).

Defiant/ Photo: Promo

Defiant je blackened death metal bend iz Hrvatske. Imaju 17 godina staža na sceni, a nastali su pod uticajem slavne poljske blackened death metal scene i sastava kao što su Behemoth, Vader, Hate, Decapitated i drugi.

Do sada su objavili četiri albuma: “The End of Beginning“, “Era of Substitution“, “Morbid Spiritual Illness“, “Insurrection Icon“.

Trenutno promoviše novi EP pod nazivom “Vanguards od Misrule“, koji je objavljen 27. maja ove godine.

Defiant su: Kristijan Krpan (gitare), Tomislav Kuternik (vokali), Sead Hadžić (bubnjevi), Khargash (bas).

Violent Chapter/ Photo: Promo

Violent Chapter je beogradski modern hardcore/ metalcore bend.

Sa 16 godina staža na sceni sastav ovaj bend spada u pionire modernijeg hardcore i metalcore zvuka kod nas.

Sastav je pretrpeo mnogobrojne promene u postavi dok se konačno nije ustalila ekipa u sastavu: Uroš Aleksić (bubnjevi), Miloš Srnić (gitare), Miloš Marjanović (vokali), Nenad Domuz (gitare), Aleksa Milošević (bas, vokali).

Do sada su objavili dva albuma: “Traces“ i “Inverse Midas“ i tri EP izdanja: “Trapped“, “Selfmonument“ i “Servitude“.

Osim benda, ovi momci su u misiji kreiranja scene bazirane na bratstvu kroz festival koji organizuju u svojoj režiji pod nazivom Decaying With the Boys, pa je njihov nastup na Lazarusu ujedno i prilika za bratimljenje ova dva događaja i jačanje scene na relaciji Zrenjanin – Beograd.

I samo da napomenemo, ulaz na festival je besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime