Pronađi lepotu… XXI Međunarodni festival harfe od 19. do 30. oktobra u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu i Novom Sadu

0
127
Photo: Promo

Lepota harfe nije samo u njenom izgledu, kao i gracioznosti onih koji na njoj muziciraju – sam njen zvuk je često opisan kao anđeoski, besprekoran, milozvučan, inspirativan, prelep.

I baš zato kroz 21. Međunarodni festival harfe pronalazimo lepotu – u muziciranju, u muzičkom pripovedanju, u susretu publike i vrsnih interpretatora svih generacija iz naše zemlje i sveta. I to ne samo u Beogradu, već i u Kragujevcu, Pančevu i Novom Sadu.

I ove godine, misija je popularizacija umetničke muzike za harfu, multimedijalnost, očuvanje evropske i domaće kulturne i muzičke baštine, promocija savremenog stvaralaštva i nadasve povezivanje sa publikom željnom izvrsnih, drugačijih, lako dostupnih muzičkih sadržaja visokog kvaliteta.

Klaudija Lućija Lamana/ Photo: Ivan Barra

Ovogodišnji 21. Međunarodni festival harfe “Pronađi lepotu“ biće svečano otvoren 19. oktobra u 20:00 časova u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

U prvom delu koncerta, pred beogradskom publikom nastupiće jedna od najpoznatijih harifstiknja na svetu – Klaudija Lućija Lamana. Ona je dobitnica zlatne medalje na 21. Međunarodnom takmičenju harfi u Izraelu ove godine.

Kritičari je opisuju kao jednu je od najintrigantnijih solista na harfi nove generacije. Njena “vibrantna energija“, “interpretativna zrelost“ i “čvrsta ličnost“ zajedno sa “prirodnom virtuoznošću“ čine je apsolutno briljantnom muzičarkom. Klaudija Lućija Lamana izvodiće dela: Baha, Lópeza, Satija, Britna i Fauréa.

Drugi deo koncerta posvećen je našim domaćim umetnicima itekako etabliranim u svetu. Publika će uživati u muziciranju harfistkinje Lenke Petrović i violončeliste Filipa Tomića.

Lenka Petrović/ Photo: Promo

Lenka i Filip su etablirani umetnici koji su završili neke od najpoznatijih svetskih fakulteta kao što su Džulijard u Njujorku i Čajkovski konzervatorijum u Moskvi.

Pored mnogobrojnih solističkih nastupa Lenka i Filip aktivno nastupaju i kao kamerni muzičari u različitim ansamblima. Lenka Petrović je pobednik Svetskog harfističkog takmičenja u Izraelu 2018. godine, kao prvi laureat iz Srbije. Na programu su dela: Betovena, Hubera, Lista, de Falje i Vebera.

Filip Tomić/ Photo: Strahinja Marjanović

Drugog dana 21. Međunarodni festval harfe seli se u dva grada – Kragujevac i Pančevo. U okviru manifestacije OKTOH 2022, u kragujevačkom muzeju “21. oktobar“ od 20:00 časova Klaudija Lućija Lamana će održati koncert pod nazivom “Muzika za solo harfu“.

Istog dana, ali u Pančevu – u Kulturnom centru, biće održan koncert “Kamerna muzika za gitaru, harfu i goste“. Nastupiće istaknuti domaći umetnici i profesori sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu gitarista Srđan Tošić i harfistkinja Milena Stanišić i njihovi gosti i kolege: Aneta Ilić (sopran), Stana Krstajić (flauta), Ljiljana Nestorovska (harfa) i gudački kvintet ansambla Metamorfozis. Na programu su dela: Tošića, Bogdanovića, Glasa, Stravinskog, Puhola, Tameza.

Isti koncert slušaće i beogradska publika 22. oktobra u 19:30 časova u Koncertnoj dvorani Beogradske filharmonije.

Harfa/ Photo: pixabay.com

U Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu, 21. oktobra od 18:00 časova nastupaju harfistkinje Emilija Đorđević i Zagorka Medić. Sadržaj ovog koncerta je koncipiran sintezom odabranih klasičnih dela za solo harfu uz želju za vizuelizacijom auditorijuma određenih scena iz različitih žanrova filmografije.

Ideja da se muzikom koja bi se izvodila na harfi dočara ambijent iz filmova. Na programu su dela: Sen Sansa, Smetane, Jovanovićeve, Čertoka, Cabela, Glasa, Bogdanovića, Tomasa.

Nadalje pronalazimo lepotu u muziciranju na harfi kroz koncert za glas i keltsku harfu. U novosadskoj Kulturnoj stanici Eđšeg, 23. oktobra od 19:00 časova nastupa harfistkinja Kijara Pedraceti iz Švajcarske.

Svestrani umetnik, dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, redovno nastupa kao solista, u formaciji kamerne muzike (klasična, tradicionalna irska, srednjovekovna, džez, savremena) i u orkestru.

Često gostuje kao predavač majstorskih kurseva i svira na prestižnim koncertima i festivalima, a do sada je nastupala u Švajcarskoj, Italiji, Engleskoj, Holandiji, Irskoj, Austriji, Portugalu, Rusiji, SAD, Kanadi i Brazilu.

Na programu ovogodišnjeg Festivala izvodi odabrane autorske kompozicije, kao i odlomke iz italijanske opere, keltsku muziku, uz elemente popa, džeza, folka. Sve pesme i melodije koje je aranžirala nose jedinstven i lični pečat. Kijara Pedraceti nastupiće i pred beogradskom publikom 24. oktobra od 19:30 časova u Dorćol Placu.

Muzikom za solo harfu, 25. oktobra od 19:00 časova u prostoru beogradskog PTT Muzeja, publici će se predstaviti Iva Dimitrijević. Ova mlada i izuzetno nadarena  harfistkinja ostvarila je značajne uspehe u zemlji i inostranstvu.

Na koncertu će nastupiti uz klavirskog saradnika Ivana Komanova. Na programu su dela: Tirsena, Glinke, Alvara, Kapleta, Boldijea.

Klaudija Lućija Lamana/ Photo: Ivan Barra

Istorijski muzej Srbije biće mesto susreta publike i dva vrsta muzičara na flauti i harfi, 26. oktobra od 19:00 časova. Koncert će održati Ivana Pavlović harfistkinja Orkestra Opere i baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i flautista, Aleksandar Ružičić , vanredni profesor FILUM-a u Kragujevcu.

Posebnost ovog repertoara oslanja se na dela koja nisu često izvođena, dok će sonata Louvela Libermana za flautu i harfu biti premijerno izvedena u Srbiji. Na programu su dela: Libermana, Lota, Lobera, Radića.

Kulminaciju 21. Međunarodnog festivala harfe pod sloganom “Pronađi lepotu“ predstavlja Multimedijalni koncert i panel diskusija u Prostoru Miljenko Dereta, 28. oktobra od 20:00 časova. Beogradska publika imaće priliku da čuje duo harfi Pe-2 – mr Ivanu Pejosku i Irinu Pejosku. Koncert je osmišljen kao multimedijalni i multidisciplinarni umetnički performans.

Spoj različitih umetničkih disciplina i medija u jednu umetničku celinu deluje na različita čula posmatrača. Koncert prati i panel-diskusija na temu “Multimedijalni koncert“ u kojoj učestvuju: Ivana Pejoska, profesor harfe u muzičkoj školi “Stanković“, Irina Pejoska, studentkinja četvrte godine harfe na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Goran Kovačić, profesor gitare u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović“ i jedan od kreatora muzičkog video koncerta, Ilija Pejoski, osnivač  multimedijalne produkcije “Live Show“ i jedan od kreatora muzičkog video koncerta, Marija M. Karan, docent Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – odeljenje komplementarnih naučno – stručnih disciplina.

Posle odslušanog koncerta publika će biti u prilici da popriča sa umetnicima i postavi pitanja u vezi samog koncerta. Na programu su dela: Tošića, Andrea, Albeniza, Bizea, Franka, Debisija, Pejovskog.

Harfa/ Photo: pixabay.com

Svojevrsno zaokuženje 21. Međunarodnog festivala harfe održaće se 29. oktobra od 20:00 časova u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Mina Marinković, jedna od najaktivnijih domaćih harfistkinja, profesor harfe u srednjoj muzičkoj školi “Stanković“, nosioc je nesvakidašnjeg muzičko- dramskog performansa pod nazivom “Farsa crvene smrti, muzički teatar“.

Priča koja je smeštena u vreme bubonske kuge, Maska crvene smrti Edgara Alana Poa biće vođena sintezom muzike, pokreta i naracije, sa idejom da uvede publiku u atmosferu maskenbala, gde su svi “skriveni“ iza sopstvenih maski i postaju svesni zlokobnog prisustva crvene smrti, koja uprkos zidinama, zaključanim kapijama i svim preduzetim merama nalazi svoj put u zamak.

Umetnici će na svojstven način doneti i neka nova tumačenja ukazujući na aktuelne probleme u kulturi i društvu. Nastupaju: Ilija Blagojević, narator, Mina Marinković, harfa i Kai kvartet: Aleksandra Milanović, violina, Spasoje Spasojević, violina, Aleksandra Kijanović, viola, Stefan Gavrilović, violončelo.

Svečano zatvaranje 21. Međunarodnog festivala harfe planirano je za 30. oktobar u 18:00 časova, promocijom kompakt diska HARFE sa muzikom Dragane Jovanović u Velikoj sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Na promociji će da učestvuju: kompozitorka Dragana Jovanović, kompozitorka Branka Popović, flautistkinja Stana Krstajić i harfistkinja Milena Stanišić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime