Tako je počela zombimanija…  Kultni horor “Noć živih mrtvaca” premijeru je imao pre tačno 55 godina

0
61
Night of the Living Dead, plakat

“Noć živih mrtvaca” (Night of the Living Dead) je uticajni crno-beli američki horor film koji je svoju premijeru imao 1. oktobra 1967. godine.

Radnja se vrti oko misterioznog ustajanja “nemrtvih” zombija iz grobova koji opsedaju seosku kuću u kojoj se skriva sedmoro živih ljudi.

Film je snimljen u nezavisnoj produkciji za samo stotinak hiljada dolara, ali je postigao veliki uspeh zaradivši 12 miliona dolara u SAD i još 30 miliona širom sveta, i iznedrio puno nastavaka i rimejka

ROB ZOMBI SNIMIO HOROR – NAMENJEN DECI… POGLEDAJTE TREJLER ZA “THE MUNSTERS”

Ovaj prelomni horor film odlikuju za ono vreme intrigantan scenario, naturalističko-dokumentaristički pristup i pre svega mračan ironični završetak, znak prepoznavanja svih istinskih horora. Usprkos pritisku dva studija, reditelj filma Džordž A. Romero je odbio da isporuči klasičan holivudski happy end, a film možemo da iščitavamo i kao britki društveni komentar na trzavice američkog društva 1960-ih, kao što su rasna netrpeljivost i hladnoratovska atmosfera, kao i  neuspeh američke spoljne politike u svetlu Vijetnamskog rata.

SNIMA SE NOVA VERZIJA KULTNOG SRPSKOG HORORA “LEPTIRICA”…  PRIČA SE DEŠAVA U BEOGRADU I BIĆE JOŠ STRAŠNIJA OD ORIGINALA

Romero razotkriva najniže ljudske osobine u borbi za opstanak, pokazuje da je zajednica ugroženija untrašnjim trzavicama nego spoljnom opasnošću, izjednačava bezumne zombije i njihove beskrupulozne progonitelje, ali i dočarava izolaciju i globalnu paniku koje se manifestuju na klaustrofobičnom i intimnom nivou.

Valja ga pogledati ponovo.

HL/Izvor: nacional.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime