Mi – junaci rada svog… Sinoć otvoren 56. Bitef

0
49
Promotivna fotografija iz predstave/ Photo: Phile Deprez

U nedelju, 25. septembra, svečano je otvoren 56. Bitef pod sloganom “Mi – junaci rada svog”, izvođenjem predstave “Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima” u koreografiji Jana Martensa iz Antverpena (Belgija).

Ova predstava je topao i duhovit esej o savremenom plesu, koji spaja i prožima različita pitanja i stavove, između ostalog i pitanje plesa kao fizičkog rada i najavljuje glavni tematski fokus festivala koji će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima.

Na otvaranju, konferansije Miloš Milovanović pozdravio je ambasadore, predstavnike osnivača festivala grada Beograda, publiku, novinare i kritičare. On je posebno pozdravio i nekoliko stotina pozorišnih profesionalaca iz inostranstva koji će narednih dana posetiti Bitef i učestvovati u njegovim programima.

Oni će, kako je rekao, učiniti da i u ovim zaista teškim vremenima globalne ekonomske krize, desnog ekstremizma, pandemije i rata u Ukrajini, Beograd bude, bar na deset dana, svetska pozorišna metropola.

Otvaranje 56. Bitefa/ Photo: Dragan Mujan

Festival je proglasila otvorenim ruska kritičarka, rediteljka i kustoskinja Marina Davidova koja je nedavno, zbog svojih političkih stavova, bila prinuđena da napusti Rusiju.

Ona je u svom govoru izrazila stav da je njena zemlja, napadajući Ukrajinu, napala i sopstvenu kulturu, dodavši to kako se Moskva u poslednjih sedam meseci, od jedne od kulturnih prestonica sveta, pretvorila u mesto odakle umetnici beže.

U nadi da je ovaj rat poslednji evropski rat, kao i da će se kulturne veze između Rusije i ostatka sveta uskoro obnoviti, a rusko pozorište vratiti na Bitef, ali i na druge međunarodne festivale, ona je proglasila 56. Bitef otvorenim.

56. Bitef/ Photo: Zoran Ilić

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnogobrojne javne ličnosti iz kulturnog i javnog života, kao i diplomatskog kora.

U okviru prologa festivala, publika je 23. septembra već imala priliku da pogleda produkciju “(Nije) kraj sveta” u režiji jedne od najpoznatijih rediteljki današnjice Kejti Mičel i produkciji pozorišta Šaubine iz Berlina.

Ovogodišnji Bitef trajaće do 2. oktobra, a u okviru glavnog programa će biti prikazano devet predstava iz šest zemalja, kao i mnogobrojni prateći programi.

Drugog dana festivala, 26. septembra, na programu su dve predstave: “Gardien Party” iz Francuske, u režiji Muhameda el Hatiba i Valeri Mrežan (Istorijski muzej Srbije, 19:00 časova) i “Tihuana iz Meksika” u režiji Lazara Gabina Rodrigeza i Luise Pardo (Narodno pozorište u Beogradu, 21:00 čas).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime