Home»Muzika»Kolumbijski violončelista Santjago Kanjon – Valensija u nedelju na Čelo Festu

Kolumbijski violončelista Santjago Kanjon – Valensija u nedelju na Čelo Festu

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo

Kolumbijski majstor violončela i laureat najvećih svetskih takmičenja, Santjago Kanjon-Valensija, održaće koncert u nedelju, 25. septembra u 20:00 časovau sali Beogradske filharmonije, u okviru 12. Čelo Festa. 

DVANAESTI ČELO FEST OD 19. DO 25 SEPTEMBRA U BEOGRADU

Na programu će biti sledeća dela: Johan Sebastijan Bah (Svita br. 2, d moll), Džordž Kramb (Sonata za violončelo solo), Damijan Ponse de Leon (La ruta de la mariposa) i Santjago Kanjon-Valensija (Ascenso Hacia lo Profundo).

Santjago Kanjon-Valensija je jedan od najperspektivnijih mladih čelista svoje generacije. Rođen je u Bogoti 1995. godine.

Godine 2022, proglašen je umetnikom nove generacije Bi-Bi-Sija. Osvojio je srebrnu nagradu i nagradu “Favorit publike“ na XIV Međunarodnom takmičenju Čajkovski 2019. godine. Kanjon- Valensija je već dugi niz godina stalni deo scene međunarodnih takmičenja za violončelo. Godine 2017, osvojio je treću nagradu na prestižnom Međunarodnom takmičenju Kraljica Elizabeta u Briselu.

Santjago Kanjon-Valensija/ Photo: Promo

Fondacija Štarker mu je dodelila nagradu za 2018. godinu. On je dobitnik i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju violončela Karlos Prijeto, Međunarodnom muzičkom takmičenju u Pekingu, Međunarodnom muzičkom takmičenju u Gizbornu i Međunarodnom takmičenju mladih umetnika Lennox. Takođe je bio dobitnik glavnih nagrada na takmičenjima kao što su: Sfinga, Kazals, Johansen, Kasado i Adam.

Kao solista, debitovao je sa Filharmonijom iz Bogote kada je imao šest godina. Od tada je nastupao sa najznačajnijim orkestrima u svojoj rodnoj Kolumbiji, a njegova međunarodna solo karijera uključuje nastupe sa orkestrima kao što su: Marijinski orkestar pod vođstvom Valerija Gergijeva, Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija sa dirigentom Kristofom Ešenbahom, Briselska filharmonija sa dirigentom Stefanom Denevom, Sanktpeterburška filharmonija pod upravom Nikolaja Aleksejeva, Simfonijski orkestar Mađarskog radija pod upravom Janoša Kovača i Moskovski solisti sa Jurijem Bašmetom, zatim Kamerni orkestar Orfej i Simfonijski orkestar iz Antverpena sa Muhaijem Tangom.

Santjago iskazuje posebno interesovanje za naručivanje novih dela, aranžiranje, kao i pisanje sopstvenih dela. Njegov album će biti objavljen krajem ove godine. Njegovo debitantsko CD izdanje “Solo“ međunarodno je priznato od strane časopisa Strad, kao i ruske sonate za violončelo i popularni komadi za violončelo sa pijanistkinjom Ketrin Ostin.

Ulaznice za kocert violončeliste Santjago Kanjon-Valensije mogu da se nabave na blagajni Beogradske filharmonije.

Previous post

Pred veliki beogradski koncert LP Duo objavio spot za "The End“

Next post

“Elan Bite"... Ascend objavio drugi video singl

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.