Home»Muzika»Galija i Belgrade Soul Sextet za vikend u Kapetan Mišinom zdanju

Galija i Belgrade Soul Sextet za vikend u Kapetan Mišinom zdanju

4
Shares
Pinterest Google+
Galija/Photo: AleX

Tokom vikenda održaće se dva atraktivna koncerta u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u okviru “Atrium Sessions” programa, sa početkom u 20.30 časova –  grupa Galija nastupiće u subotu 24. septembra, a Belgrade Soul Sextet u nedelju 25. septembra.

Popularna domaća grupa Galija održaće koncert 24. septembra. Beogradska publika će uživati u poznatim pesmama koje su obeležile preko četiri decenije postojanja ovog benda, kao što su “Dodirni me”, “Još uvek sanjam”, “Trube”, “Kotor”, “Možda sam lud”, “Na tvojim usnama”… Ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima.

Grupa Galija osnovana je u Nišu, 1976. godine. Nenad Milosavljević, osnivač i lider grupe Galija, već tada poznat u Nišu kao kantautor i samostalni muzičar (vokal, akustična gitara, usna harmonika) okupio je rok grupu za učešće u pozorišnoj predstavi “Treća polovina” amaterske pozorišne družine iz Niša. Dogovor o osnivanju grupe postignut je u niškoj kafani “Galija” poznatoj po tome što su se u njoj okupljali umetnici i boemi grada Niša. Posle početnih lutanja u traženju imena za grupu, naziv legendarne kafane preuzet je i usvojen kao najbolje rešenje.

Prvi značajan uspeh Galija je postigla pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1978. godine. Nekoliko meseci posle toga Galija je nastupila (na Omladinskom festivalu u Subotici, gde je proglašena za istinsko otkovenje finala festivala “Omladina 78”. Nakon afirmisanja na jugoslovenskoj muzičkoj sceni usledili su koncerti i snimanje prvog studijskog albuma za PGP RTB, krajem 1978. godine.

Njihova “plovidba” traje već 45 godina bez prekida, a više od deceniju u nepromenjenom sastavu: Nenad Milosavljević Neša (vokal, najlon gitara, usna harmonika), Predrag Milosavljević Peca (vokal), Boban Pavlović (bubnjevi), Dragutin Jakovljević Guta (električna i akustična gitara), Slaviša Pavlović Stenli (bas) i Goran Antović (klavir i klavijature).

Belgrade Soul Sextet promo

Seriju “Atrium Sessions” koncerata u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja zatvoriće 25. septembra Belgrade Soul Sextet svojim koncertom “Tri sevdaha” koji kombinuje zvuke džeza, tanga i tradicionalne balkanske muzike koju predstavlja sevdah.  Ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima.

Ovaj sastav čini šestoro renomiranih umetnika i profesora klasične muzike. Sastav je krenuo sa aktivnim radom 2017. godine na čelu sa profesorom trube, docentom Nikolom Mijajlovićem. Pored njega u sastavu su i Nenad Ljubenović profesor harmonike, dr Stevan Bata Kovačević profesor kontrabasa na visokoškolskoj ustanovi, pijanista i profesor Bojan Mladenović, perkusionista Dmitri Ivanilov i vokal dr Jelena Jakovljević, vanredni profesor flaute na Fakultetu umetnosti u Nišu.  Ova grupa umetnika okupila se oko iste ideje sa ciljem da tri različita muzička žanra poveže kroz njihovu zajedničku nit, a to je sevdah.

Originalni aranžmani pisani za ovaj sastav izvode se solistički u klasičnom ruhu protkani poznatim melodijama džeza, tanga i tradicionalne balkanske muzike koju predstavlja nama svima poznati sevdah. Belgrade Soul Sextet do sada ostvaruje niz uspešnih koncerata i umetničkih saradnji u gradovima širom Srbije kao i u inostranstvu. Jedan od najuspešnijih bio je koncert na čuvenom Internacionalnom muzičkom festivalu u Riva del Garda u Italiji, 2019. godine. Ovaj sastav nastavlja svoj umetnički život kako u koncertnim salama širom naše zemlje tako i na festivalima u Evropi. Cilj ovih koncerata je da tradicionalnu evropsku i balkansku muziku kroz originalne aranžmane, predstave publici u sasvim novom ruhu kroz vizuru umetničke muzike.

 

 

Previous post

Crna lista... Karika koja nedostaje, ili popravni ispit za beogradsku pank generaciju

Next post

Glumac iz serije "Riverdale" osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva majke... Kaže da je hteo da joj "učini uslugu"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.