Home»Muzika»Homeland»Crna lista… Karika koja nedostaje, ili popravni ispit za beogradsku pank generaciju

Crna lista… Karika koja nedostaje, ili popravni ispit za beogradsku pank generaciju

4
Shares
Pinterest Google+
Crna lista/Photo: Mascom promo

Period osamdesetih na prostorima bivše Jugoslavije podario je živopisnu generaciju autora i rokenrol muzičara koji i danas stvaraju a pre svega su podsticaj nadolazećim generacijama buntovnika.

U senci uspeha niza bendova, čija imena naješće pominjemo kada je o pomenutom periodu reč, ostala je generacija originalnih beogradskih pankera koji su činili bendove Defektno efektni, Urbana gerila, TV Moroni. Njihov rad prekinuli su odlasci u vojsku a nakon njihovog povratka, ništa više nije bilo isto:

– U jeku te eksplozije novog zvuka, panka i novog talasa, mi nismo imali lične karte, dakle bili smo maloletni. A niko nije smatrao da treba da kaže da smo tinejdž atrakcija. Bili smo u ligi starijih i sve se brzo dešavalo. Odlasci u vojsku su  menjali mladost i karijere. Po povratku u beogradsku realnost ni ona nije bila ista kao neku godinu pre. Album Crne liste nije samo “godišnjica mature” uz pesme ranog tinejdžerstva već je to “popravni” ispit za našu generaciju i ispravka ranih grešaka i zabluda. Ali i korigovanje istorije koja mora da se apdejtuje i doda ovaj niz pesama kolekciji nezaborava osamdesetih –izjavio je novinar, publicista i svedok tog vremena Branko Rosić.

BEOGRADSKI PANK PIONIRI PONOVO U AKCIJI… CRNA LISTA PREDSTAVILA NOVI VIDEO SINGL “MOJA BORBA”

Pioniri beogradske pank scene okupili su se posle četrdeset godina i pod nazivom Crna lista objavili dva zapažena singla “Ipak bojim se rata” i “Moja borba”. Grupu Crna lista čine: Vojislav Bešić – gitara/glas (ex Bezobrazno zeleno), Slobodan Nešović Loka – gitara/glas (ex Defektno efektni/Urbana gerila), Aleksandar Đukić – bas gitara/glas (ex TV Moroni), Goran Sinadinović – gitara (ex Petar i zli vuci) i Relja Obrenović – bubnjevi (ex Petar i zli vuci).

Crna lista – Crna lista, cover

– Naš prvi album predstavlja kariku koja je nedostaje da bi slika beogradske scene osamdesetih bila potpuna. Upravo smo sada snimili pesme onako kako smo ih kao klinici čuli u usvojim glavama. Taj autentični beogradski duh najzad je prikovan za vinil u svom izvornom obliku, bez ijedne izmene, kao trajno svedočanstvo stvarnog, a neiskorišćenog potencijala kulturnog fenomena koji je promenio sve i koji se zove – beogradski pank. Novi talas je došao koji mesec kasnije, ali o tome se već sve zna – navodi Slobodan Loka Nešović govoreći o prvom albumu grupe Crna lista.

BEOGRADSKI PANK, PRAVO IZ URBANE LEGENDE… CRNA LISTA OBJAVILA SPOT ZA “IPAK BOJIM SE RATA”

Energična svirka, punokrvni rifovi vraćaju veru u neprocenjivu vrednost iskrenog odnosa prema rokenrolu. Neke od pesma ćete prepoznati, no kuriozitet ovog izdanja je upravo što su posle četrdeset godina one odsvirane i producirane na način koji su to njihovi autori, sada članovi benda Crna lista, inicijalno želeli.

Prvi album Crne liste dostupan je u pretprodaji po sniženoj ceni u besplatnu dostavu (za teritoriju Srbije) na mascom.rs. Njegov izlazak najavljuje singl “Tebi dajem sve”, koji je od 23. septembra dostupan na svim striming servisima.

Previous post

EXIT Teatar donosi priču o ikoni ’70-ih... Predstava "Ko je ubio Dženis Džoplin?" 3. oktobra u SNP-u

Next post

Galija i Belgrade Soul Sextet za vikend u Kapetan Mišinom zdanju

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.