Home»Pulse»Puls grada»Dina Jashari dobitnica Nagrade Milan Mladenović 2022

Dina Jashari dobitnica Nagrade Milan Mladenović 2022

7
Shares
Pinterest Google+
Dina Jashari, dodela Nagrade Milan Mladenović 2022/ Photo: AleX

Dodela Nagrade Milan Mladenović (tradicionalno na njegov rođendan, 21. septembra) održana je sinoć u Dorcol Platzu, a ovogodišnja dobitnica je mlada Dina Jashari iz Severne Makedonije koja je sa numerom “Doma” postala nosilac ovog prestižnog priznanja koje dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića za najbolju pesmu u regionu.

Regionalni žiri koji je odlučivao o Nagradi Milan Mladenović 2022 preslušao je 219 pesama prijavljenih na konkurs i opredelio se za 45 polufinalista.

FINALISTI NAGRADE MILAN MLADENOVIĆ 2022… ČETVRTI LAUREAT ZNAĆE SE 21. SEPTEMBRA

Izbor je sveden na 12 kompozicija, koje su se svojim kvalitetom izdvojile i prokrčile put do finala Nagrade.

Žiri je ove godine bio u sastavu Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija).

– Ovo je velika podrška za mene i moju muziku i hvala vam što podržavate umetnike sa naših prostora. Prošle godine sam takođe bila u finalu sa drugom pesmom i dobila sam stvarno divne komentare – izjavila je Dina Jashari po dobijanju Nagrade Milan Mladenović 2022.

Ovo je ujedno prvi put da Nagrada pripadne umetnici van teritorije Srbije. Dosasašnji dobitnici Nagrade ustanovljene 2019. godine bili su Artan Lili sa pesmom “D.E.P.R.A”, d r a m sa “Daj mi sve” i Ana & The Changes sa pesmom “Tu”.

Ivana Zarić, Matjaž Manček, Edo Plovanić, Sonja Lončar i Dragiša Uskoković Ćima/ Photo: AleX

Osim Mileta Kekina koji je imao obaveze sa matičnim bendom Hladno pivo, kompletan žiri je prisustvovao svečanosti.

Sonja Lončar je istakla da je preslušavajući pesme prijavljene na konkurs bila iznenađena koliko nove i maštovite muzike ima u regionu. Matjaž Manček je izjavio da su nagrade poput ove vrlo važne za širenje informacija po regionu, da se medijske barijere probiju i da scena ima potencijala za još više međunarodnih saradnji.

Edo Plovanić kao osnivač muzičkog portala istakao je da svega nekoliko od 219 prijavljenih pesama ranije nije čuo, što je dobro, jer je to znak da se region međusobno prati. Dragiša Uskoković Ćima je naglasio da se i te kako oseća da mladi autori vuku muziku u dobrom pravcu, u različitim manirima, kroz iskrenost i originalnost.

Na dodeli Nagrade Milan Mladenović 2022 uručen je i “Firche Drums” doboš kao poseban poklon za najinovatiovnije i najsvežije bubnjare, odnosno bunbjarke među finalistima. Ove godine Ivan Fece Firči je procenio da je među finalistima najinteresantnija bubnjarka grupe Šajzerbiterlemon, Ana Đurović.

Ivan Fece Firči, Ana Đurović i Ivana Zarić, dodela Nagrade Milan Mladenović 2022/ Photo: AleX

Zadužbina Milana Mladenovića predstavila je i promotivnu kompilaciju koju čine finalisti ovogodišnjeg konkursa, ali i najavila dva velika projekta: izradu spomen ploče koja će biti postavljena na zgradu u Novom Beogradu, u kojoj je Milan stanovao sa svojim roditeljima – rad umetnice Lane Vasiljević.

ZADUŽBINA MILANA MLADENOVIĆA POKRENULA AKCIJU PRIKUPLJANJA ARHIVSKOG MATERIJALA

Takođe, premijerno je prikazan i spot za unplugged verziju pesme “Ti si sav moj bol” osmišljen u saradnji sa Lanom Oršolić.

Spot je ujedno i najava “EKV Unplugged Skopje 1992” albuma koji će u oktobru biti objavljen na digitalnim servisima, a do kraja godine i na ploči.

Radi se o jedinom unplugged koncertu u kojem je učestvovao ceo bend, a koji je remasterizovan u saradnji Zadužbine i Dragiše Uskokovića Ćime, koji je taj koncert i odsvirao kao basista EKV.

RocHoir, dodela Nagrade Milan Mladenović 2022/ Photo: AleX

Svečanost dodele Nagrade Milan Mladenović 2022 u sredu, 21. septembra u Dorćol Platzu otvorio je dečji hor RocHoir izvođenjem pesme “Zemlja” pod dirigentskom palicom Jovane Obradović, a manifestaciju su koncertno zatvorili Ana & The Changes, kao dobitnici prošlogodišnje Nagrade Milan Mladenović.

Previous post

Nil Jang nenajavljen upao na podcast intervju Rika Rubina s Džekom Vajtom

Next post

Počinje Austrijski filmski festival u Beogradu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.