Home»Muzika»Bojana Stamenov, Nikola Arsenijević i Trio Aeris na 9. Belgrade SAXperience festivalu

Bojana Stamenov, Nikola Arsenijević i Trio Aeris na 9. Belgrade SAXperience festivalu

7
Shares
Pinterest Google+
Belgrade SAXperince/ Photo: Promo

Deveti međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan od 27. do 29. septembra na više lokacija u gradu.

Nikola Arsenijević/ Photo: Anne Bied

Prvo veče festivala u utorak, 27. septembra u 19:00 časova u galeriji SANU nastupiće istaknuti saksofonista iz Francuske Nikola Arsenijević i pijanista Uki Ovaskainen.

Arsenijević će u duetu sa Ovaskainenom premijerno izvesti kompoziciju našeg istaknutog kompozitora i akademika Ivana Jevtića, kao i druga dela francuskih kompozitora.

Nikola Arsenijević je jedan od najtalentovanijih saksofonista svoje generacije. Diplomirao je na pariskom Konzervatorijumu i osvajao je nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima. Nastupa i održava majstorske kurseve širom Evrope.

Arsenijević predaje na Konzervatorijumu Olne su Boa, na Versajskom konzervatorijumu, kao i na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu.

MINI SAXPERIENCE… BANDA SAKSOFONISTA 24. SEPTEMBRA NA KOLARCU

Uki Ovaskainen je studirao na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju i na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope. Angažovan je u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Trio Aeris/ Photo: Privatna arhiva

Druge večeri u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije (sreda, 28. septembar, 20:00 časova) publika će imati priliku da čuje Trio Aeris iz Francuske, u čijem sastavu su dva instrumenta koje je osmislio i patentirao izumitelj saksofona Adolf Saks (sakshorna i saksofon).

Martin Trio, Korentin Morvan i Lusi Troger prirediće publici jedinstven zvučni doživljaj. Članovi sastava Trio Aeris su svoje puteve ukrstili na studijama u Nantu (Francuska), na Pariskom konzervatorijumu i na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu gde im je dodeljeno nekoliko odlikovanja za kamernu muziku.

Bojana Stamenov/ Photo: J.W. Bullee

Festival će u četvrtak, 29. septembra u 20:00 časova zatvoriti Bojana Stamenov soul trio u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Ovaj trio će za beogradsku publiku izvesti najpopularnije soul, džez i bluz numere. Sastav čine vokal Bojana Stamenov, saksofonista Gabor Bunford i pijanista Ivan Aleksijević.

Bojana Stamenov, poznata kao srpska Areta Frenklin, jedna je od najboljih vokala srpske muzičke scene. Potiče iz muzičke porodice koja se bavila bluzom i veoma je rano počela da se bavi muzikom, od klasične gitare, preko renesansne i arapske laute i brojnih drugih instrumenata, do raskošne vokalne interpretacije bluza, fanka i soula.

Bojana Stamenov bend nastao je 2021. godine, sa autentičnim bluz zvukom i prepoznatljivom energijom koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Bend izvodi autorska dela, a trenutno snimaju prvi autorski album na engleskom jeziku.

BELGRADE SAXPERIENCE… MEĐUNARODNI FESTIVAL SAKSOFONA OD 27. DO 29. SEPTEMBRA NA NEKOLIKO LOKACIJA U GLAVNOM GRADU

Festival Belgrade SAXperience je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i SOKOJ, a ulaz na ovogodišnji program je besplatan.

Previous post

Premijera: SickSoul predstavio video singl "Čekam"

Next post

Multietnička Atrakcija donosi zvuke heavy truck rokenrola u niški AKC Fuzz

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.