Home»Muzika»Nagrada Milan Mladenović 2022… Četvrti laureat znaće se 21. septembra

Nagrada Milan Mladenović 2022… Četvrti laureat znaće se 21. septembra

6
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo

Nagrada Milan Mladenović tradicionalno se dodeljuje na Milanov rođendan, 21. septembra. Tako će se i ove srede znati četvrti laureat nagrade koju je ustanovila Zadužbina Milana Mladenovića.

Kao i uvek do sada Zadužbina je omogućila svim zainteresovanima da direktno prate prenos dodele, na facebook strani Zadužbine ili YouTube kanalu. Program počinje u 20:00 časova.

Regionalni žiri koji odlučuje o Nagradi Milan Mladenović 2022 preslušao je 219 pesama prijavljenih na konkurs i opredelio se za 45 polufinalista.

Izbor je sveden na 12 kompozicija, koje su se svojim kvalitetom izdvojile i prokrčile put do finala Nagrade.

Žiri je ove godine bio u sastavu Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija).

Hladno pivo (OK Fest 2021)/ Photo: AleX

Pesme koje su ušle u finale:

BRAT – Nataleé
DOMA – Dina Jashari
FATAMORGANA – Porto Morto
HODAJMO NA RUKAMA – Relej
KREĆEM SE – Proto Tip
LJUBIMO SE – Luka Rajić
OPET – Ljubičice
OPROSTITE, OPROSTITE, OPROSTITE – Šiza
PRJATUČKI (KDO BO REŠIL SVET) – Mrfy
RIJEČ – Seine
SAMO TI I JA – Sentineo
ZAVRTI ME – Šajzerbiterlemon

Nataleé/ Photo; Promo

Beogradski sastav Nataleé nastao je 2018. godine, a vrlo ubrzo je usledio i prvi javni nastup. Iako je svoju muzičku karijeru započela kao kantautorka,

Natalija Rajković (tekstopisac, glavni vokal i ritam gitara), okupila je profesionalne muzičare i formirala bend. Ono što ovaj sastav izdvaja jeste karakterističnost live loop performance koncepta, koji podrazumeva da se zvuk na svakom od koncerata menja, te muzičarima daje izvesnu slobodu i veliki prostor za improvizaciju.

Krajem 2021. godine Nataleé je objavila debi album “Osvesti se”.

Dina Jashari/ Photo: Promo

Senzibilitet Dine Jashari direktno se odražava u muzici koju stvara: lagana i iskrena, nekad čak melanholična, nekad vesela i razdragana.

Voli da se igra tekstom i vokalom, i ta dva elementa su u njenoj muzici i najistaknutija. Žanr koji najpribližnije opisuje Dinu Jashari je dream pop. Ona piše o događajima iz sopstvenog života -inspirisana je svetom oko sebe i ljudima koje sreće.

Najveću radost oseća kada se još neko pronađe u njenim tekstovima.

Porto Morto/ Photo: Promo

Porto Morto je sedmorka iz Zagreba koja je u svakom aspektu delovanja dosledna svojoj nedoslednosti. Muzika koju stvaraju može da se okarakteriše kao rokenrol 21. veka premazan svim mastima.

Ne ustručavaju se da eksperimentišu ni sa pop izražajem – donose sopstvenu interpretaciju popa, što je posebno uočljivo na njihovom aktuelnom izdanju “Portopop”.

Relej/ Photo: Promo

Bend Relej postoji dve godine. Samo što su završili rad na audio materijalu i u potrazi su za izdavačem svog prvenca.

Rad zasnivaju prvenstveno na autorskom radu, a do sada su objavili dva video singla: “Deda Mraz” i “Hodajmo na rukama”.

proto tip/ Photo: Promo

Proto tip je beogradski bend koji čine Nikola Čučković (vokal, gitara), Danilo Ilić (bubanj), Damjan Nedelkov (gitara) i Nikola Bugarčić (bas). Debitantski EP “Strah od izvesnog” objavili su 2017, a kao jedan od bendova-osnivača Hali Gali kolektiva na istoimenoj kompilaciji (2019) bili su prisutni sa pesmom “Pad”.

Snimanje debitantskog albuma je u završnoj fazi, a izlazak je planiran do kraja godine.

Luka Rajić/ Photo: Promo

Luka Rajić je kantautor i izvođač. Muzikom se bavi već nekoliko godina. Potpisuje EP “Eksplozija emocija” sa kog je pesma “Ludim” ta koja ga je lansirala u žižu interesovanja.

Privukla je najvišepažnje javnosti i pomogla je Luki da stekne i očara veliki broj simpatizera. Svoj stil opisuje kao miks elektronskog zvuka i dream popa, koji iz pesme u pesmu evoluira i polako dobija svoju punu formu.

Ljubičice/ Photo: Promo

Ljubičice su elektro-bluz duo iz budućnosti. Svoje mesto pod suncem zauzimaju početkom 2019. kada je njihov singl “Jedva čekam rat ljudi protiv mašina” sa lakoćom pokorio gotovo sve top liste regiona.

Njihov aktuelni projekat “Ljubičice 2.0” najavljuje pesma “Opet” – stapa pitke sci-fi gruvove, prkosni elektro-fank, sa tematikom borbe Čoveka i Mašine, u jednu celishodnu i uzbudljivu ideju.

Šiza/ Photo: Promo

Energični dvojac Šiza aktuelnim singlom “Oprostite, oprostite, oprostite” sa debi albuma “Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem”, zatvara krug i najavljuje rad na novim materijalima.

Šiza je krajem prošle godine gromoglasno ušla na velika vrata alternativne scene Zvuk im je žestok, energija sirova.

MRFY/ Photo: Promo

Magija grupe Mrfy događa se svaki put kada se četiri momka nađe u istoj sobi. Debi album “Story” objavili su 2018, a dve godine kasnije predstavili su zagonetni letnji hit “Zonzei”.

Novi album oglasili su singlom “Zaljubila”, a “Prjatučki”, pesma koja je usledila odmah potom, postala je njihov najveći hit.

Seine/ Photo: Promo

Seine je projekat kantautora Ivana Ščapeca, koji se poslednjih godina etablirao kao jedan od najoriginalnijih i žanrovski najneuhvatljivijih regionalnih muzičkih fenomena.

Proleće 2022. godine obeležio je treći album “Naizust”, na kojem Seine predstavlja jedinstvenu viziju minimalističkog trip-pop misticizma. Tematski, nekonvencionalnom poetikom, seciraju značenje ljudskog jezika i govora.

Sentineo/ Photo; Promo

Sentineo je kantautor – umetnik koji insistira na dobroj priči i smatra da svaka pesma mora da je ima.

Svoju oblast delovanja svrstava u pop, ali, kako sam kaže, “onaj dobar pop”. Veruje da njegove pesme ostavljaju utisak.

Šajzerbiterlemon/ Photo: Promo

Šajzerbiterlemon je alternativni rok bend iz Beograda. Svoj zvuk opisuju kao besan, jasan i impulsivan. Nastupali su u regionu na značajnim festivalima kao što su EXIT i MENT i afirmisali su se mnoštvom atraktivnih i jedinstvenih video spotova.

Do sada su objavili jedan EP i dva albuma, a učesnici su i Hali Gali kompilacije, koja je okupila najperspektivnija imena sa beogradske rok scene.

Previous post

Godišnji koncert II... Volt Pop, HPD, BRAT i Mehanizam ove subote u GKC Užice

Next post

Mini SAXperience... Banda saksofonista 24. septembra na Kolarcu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.