Home»Life Story»20 godina bez Magi, “crne princeze” ex-YU rokenrola…

20 godina bez Magi, “crne princeze” ex-YU rokenrola…

12
Shares
Pinterest Google+
EKV, Ljubav

Na današnji dan 2002. u Beogradu je u 44. godini preminula Margita Stefanović, klavijaturistkinja legendarne grupe EKV.

Magi je bila jedna od najtalentovanijih klasičnih pijanistkinja (srednju muzičku školu završila je sa Ivom Pogorelićem i uz njega bila najzapaženija u klasi), ali je prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji bio odlazak na koncert tek formiranog benda Milana Mladenovića, Katarina II, i krajem 1982. godine postaje njihov član, kao prva i dugo vremena jedina rok klavijaturistkinja tadašnje domaće scene.

Duge crne kose i neverovatne harizme, bila je ikona rokenrola osamdesetih. Prozvana je crnom princezom, a najveću popularnost stekla je kao članica EKV-a.

EKV, Samo par godina za nas
EKV, Samo par godina za nas

Posle smrti frontmena EKV Milana Mladenovića i raspada benda, Margita je krajem 1994. osnovala grupu Kurajberi koja je uglavnom izvodila obrade i gostovala na albumima Glisersa, Ziona i Direktora, a 1995. godine, zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara, formirala je bend EQV i objavila album pod nazivom “Ti si sav moj bol”, inspirisan poznatom pesmom Ekatarine Velike.

Za klavijaturama je nastupila i na nekoliko unplugged koncerata Električnog orgazma, a njen poslednji rad vezan je za pozorišnu predstavu “Kaput mrtvog čoveka” iz 2002. godine.

Poslednje godine života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je na Infektivnoj klinici. Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je razlog dugogodišnje intravenozno konzumiranje droge.

A sama Margita je i ovako sebe predstavljala:

– U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog bilo kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života.

Previous post

Potvrđeno simanje nastavka "Konstantina"... sa Kijanuom Rivsom, naravno

Next post

Eminem o svojoj borbi s narkomanijom: Ne znam kako sam, dođavola, još živ...