Home»Kultura»Ovog vikenda Novi Sad postaje – Grad knjige

Ovog vikenda Novi Sad postaje – Grad knjige

4
Shares
Pinterest Google+
Grad knjige/ Photo: Promo

Evropska prestonica kulture ovog vikenda postaje centar pisane reči, okupljajući evropske, regionalne i domaće autore i autorke, jer aktuelni Kaleidoskop kulture ulazi u svoju treću nedelju, posvećenu književnosti.

Događaj koji otvara nedelju književnosti (17. i 18. septembar) jeste Grad knjige, koji je ovog puta, zbog najavljenih nepogodnih vremenskih prilika, premešten iz Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde se već dve godine održava, u zatvoreni prostor SPENS-a. Ulaz na sve događaje je slobodan.

Laslo Vegel/ Photo: Promo

Na glavnoj sceni, ispred Gradske kafane, prvog dana, predstaviće se jedan od najznačajnijih književnika Laslo Vegel, potom spisateljica Sanja Savić Milosavljević, a publika će slušati i crnogorske komičare The Books of Knjige.

U nedelju, 18. septembra, na istu scenu stižu dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Pištalo, jedna od najčitanijih regionalnih književnica Vedrana Rudan, mladi autor Aleksandar Tanurdžić, dizajner, vizuelni umetnik i pisac Slavimir Stojanović Futro, kao i velikanka srpskog glumišta, Svetlana Ceca Bojković.

Vedrana Rudan/ Photo: Rino Gropuzzo

Književni događaj po kom je Novi Sad stao rame uz rame sa evropskim gradovima — Noć književnosti, koji se treću godinu zaredom održava u okviru Kaleidoskopa kulture, okupiće autore i autorke iz osam zemalja, u različitim objektima u prizemlju SPENS-a.

Pod pokroviteljstvom EUNIC-a, u Noći književnosti u Novom Sadu predstaviće se autori: Rosella Postorino (Italija), Radu Pavel Gheo (Rumunija), Ljuba Arnautović (Austrija), Stevan Bradić (Srbija), Ben Clark (Španija), Cornelia Hülmbauer (Austrija), Sophie Daull (Francuska) i Nataša Kramberger (Slovenija).

Zoran Predin/ Photo: youtuve.com printscreen

Grad knjige, iako prvenstveno usmeren na književnost, akcenat stavlja i na izvođačku umetnost i to uz velika imena.

Prvog dana, čuveni slovenački bend Lačni Franz predvođen Zoranom Predinom započeće svoju turu oproštajnih koncerata u Srbiji i to baš u Novom Sadu.

LAČNI FRANZ – TO BI BILO TO… KULTNI BEND SE OPRAŠTA OD FANOVA REGIONALNOM TURNEJOM, NA JESEN DOLAZE U NOVI SAD, RUMU, SMEDEREVO I BEOGRAD

Uz veliko ime s muzičke scene, 17. septembra stiže i veliko ime teatra, a to je legendarni Petar Božović i njegova monodrama “Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi”.

Grad knjige upotpuniće i projekcija filmskog klasika Franka Capre iz 1946. godine “It’s a Wonderful Life”, koji je Američki filmski institut uvrstio među 100 najboljih filmova ikad snimljenih.

Zjah Sokolović/ Photo: Promo

Program će oba dana vikenda otvoriti sadržaji za najmlađe i to već od 15:00 časova. U subotu, 17. septembra, decu i njihove roditelje očekuje jedan od naših najvećih glumaca Vojislav Voja Brajović, hor Čarolija, dečiji hor Zvončići, kao i drugi programi.

Drugog dana, 18. septembra, glumac Zijah Sokolović čitaće bajke, a stiže i čuveni dečiji hor Kolibri, kao i Udruženje umetnika Visoko C koje će izvesti opere za decu.

Nedelja književnosti trajaće do 23. septembra i obuhvatiće više od 20 događaja po čitavom Novom Sadu. Kaleidoskop kulture trajaće do 7. oktobra, a posle nedelje književnosti počinje nedelja vizuelne i, na kraju, nedelja primenjene umetnosti. 

Previous post

Osvajači najavili koncert u MTS dvorani uz specijalne goste - Kikija Lesendrića, Zeleta Lipovaču i Zorana Milanovića (Smak)

Next post

Foo Fighters najavili novi album najvećih hitova posle 13 godina

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.