Home»Pulse»Reportaže»Otvorena izložba crteža “Linija Todorova” akademika Todora Stevanovića

Otvorena izložba crteža “Linija Todorova” akademika Todora Stevanovića

4
Shares
Pinterest Google+

U galeriji Sanjaj otvorena je izložba crteža “Linija Todorova” akademika Todora Stevanovića na kojoj je predstavljeno 28 crteža koji su stvarani od 1969. do 1997. godine, a kolekcionar Vojislav Vićić je omogućio da budu predstavljeni javnosti.

Todor Stevanović nije samo slikar već multimedijalni umetnik, koji je to postao i pre nego je taj izraz nastao, kako je rekao istoričar umetnosti Nikola Kusovac koji je otvorio izložbu:
– Todor mi je uvek bio uzor, nedostižan uzor, jer njegova dela možete samo da gledate širom otvorenih usta. Za njim ne treba ni trčati, treba gledati i nešto udahnuti, sve šta se može udahnuti.

Izložba se održava pod sloganom Todorove himne čoveku “Ja sam Ti”, koju je prisutnima pročitao Nele Karajlić.

Pored crteža istaknuti su i rukopisi umetnika koji upotpunjavaju izložbu, jer predstavljaju Todorovu filozofiju i posetiocima omogućavaju da na jednom mestu osete vezu između reči i linije odnosno Todora pesnika i Todora slikara.

Todor Stevanović/ Photo: Anja Zelić

Todor Stevanović je uvek bio ispred svog vremena, a tokom više od 60 godina rada se, osim crtežom, grafikom i slikarstvom, bavio i filmom, filozofijom, književnošću, keramikom, mozaikom, likovnom kritikom, teorijom umetnosti.

Stevanović je redovni član Srpske akademije nauka (SANU), Udruženja likovnih umetnika (ULUS) i Udruženja književnika Srbije (UKS).

Kao slikar redovno je samostalno izlagao od 1956. godine i učestvovao na brojnim likovnim smotrama u zemlji i inostranstvu, a 1999. godine je izlagao i na prestižnom Venecijanskom bijenalu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a njegova dela se čuvaju i izlažu u Narodnom muzeju,

Muzeju savremene umetnosti i Muzeju grada Beograda, kao i u mnogim muzejsko- galerijskim ustanovama u nekadašnjoj Jugoslaviji, Engleskoj, Danskoj, Holandiji, Belgiji, Španiji, Kanarskim ostrvima, Australiji, Južnoj Americi, SAD, Kanadi, Austriji, Švedskoj i Rusiji.

Izložba, Linija Todorova/ Photo: Anja Zelić
Previous post

Partibrejkersi i Nikola Vranjković u oktobru u SKCNS Fabrika

Next post

Promocija knjige "Azrini svjedoci" u KC Ribnica

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.