Home»Muzika»Neumorni Žan Mišel Žar… Novi album “Oxymore” stiže 22. oktobra

Neumorni Žan Mišel Žar… Novi album “Oxymore” stiže 22. oktobra

3
Shares
Pinterest Google+
Žan Mišel Žar/ Photo: youtube.com printscreen

Poznati francuski kompozitor Žan Mišel Žar, koji je nedavno proslavio 74. rođendan, ove jeseni će predstavi svoj dvadeset drugi studijski album. Kako saznajemo, izdanje pod nazivom “Oxymore” (Sony Music/Menart) pojaviće se na tržištu 22. oktobra.

Sada je već poznato da će svaku pesmu na budućem albumu pratiti bar jedan remiks u kreaciji različitih izvođača, među njima su i Brajan Ino, Nina Krevic, Armin Van Buren.. dok će prvi singl “Brutalism”, pratiti nekoliko remiksa, a prvi je uradio Martin Gor (Depeche Mode). Još od albuma “Electronica” postoji obostrana želja za saradnjom između Žara i Gora, koja se na kraju uspešno ostvarila tek sada.

– Posle saradnje sa Vinsom (Depeche Mode, Yazoo, Erasure) zamolio sam ga da pita Martina da li bi bio zainterresovan za saradnju. Martin je odmah prihvatio, ali nam se termini nisu poklopili jer je on tada radio na novom albumu Depeche Mode (2015). Ostala je nada da ćemo sarađivati u budućnosti – izjavio je tada Žar i bio u pravu, a njihovu zajedničku saradnju možete čuti ovde.

“Brutalism” je singl koji je najavio budući album, besramni tehno benger koji se sada već vrti u ikoničnom berlinskom klubu, Berghain, koji se smatra hramom tog muzičkog žanra.

– U pitanju je definitivno teža tehno numera, jer mi je namera bila da stvorim apokaliptičnu atmosferu, kao neku vrstu velikog praska tehna koji mora početi sa eksplozijom – objasnio je Žar.

Predstojeći album Žan Mišel Žara je omaž preminulom francuskom kompozitoru i kultnoj figuri u klasičnoj i elektronskoj muzici, Pjeru Anriju sa kojim je Žar nameravao da sarađuje na jednom od svojih prošlih albuma (“Electronica”).

Tokom studija, kao član pokreta Groupe de Recherche Musicales (GRM), Žar je isticao baš Anrija kao svog najvećeg uzora. Nakon Anrijeve smrti (2017) njegova udivica je Žaru dala dozvolu da koristi neke od Pjerovih materijala koji su bili namenjeni saradnji na budućem Žarovom albumu. Na taj način “Oxymore” je zamišljen kao muzičko putovanje gde kreacije Pjera Anrija stupaju u interakciju sa Žarovim svetom, napred-nazad između analognih i digitalnih zvukova.

Još jedna inspiracija albumu “Oxymore”  je francuski umetnički pokret “musique concrete”, koji je kreirao poseban žanr koji koristi snimljene zvukove kao osnovu za stvaranje kompozicije.

Ovaj pokret je nastao četrdesetih godina prošlog veka i nastavio je da se razvija i menja način na koji se muzika producira. Žar ga nanovo osmišljava uz pomoć alata današnjice.

Žan Mišel Žar/ Photo: Feng Hai

Novo izdanje zamišljeno je kao studiozno muzičko delo koje će biti predstavljeno u višekanalnoj i 3D binauralnoj verziji, što je revolucionarni način na koji se muzika komponuje, miksuje i snima, gde se zvuci i teksture nalaze svuda u prostoru od 360 stepeni, kako bi se kreiralo vizuelno i zvučno iskustvo u virtuelnoj realnosti, koje se može pratiti kroz VR svet, Oxyville, vizuelnom pratiocu muzičkog albuma.

“Oxymor” je prvo komercijalno izdanje ovog tipa koji podiže budućnost muzičkog audio snimka na potpuno novi nivo u kome se autorska elektronska kompozicija prikazuje u okviru sistema sveobuhvatnog medija (imerzivni medij), odnosno kinematografskog videa u 360 stepeni u sistemu virtuelne realnosti (VR).

WELCOME TO THE OTHER SIDE… POGLEDAJTE KAKAV JE AUDIO/VIZUELNI SPEKTAKL ŽAN MIŠEL ŽAR PRIREDIO ZA DOČEK U PARIZU

– Oxyville je ime virtuelnog muzičkog grada, a ideja mi je da u buduće pozivam druge umetnike da budu njegovi stanovnici, da kreiraju različite događaje i masterklas predavanja. Želim da, kao što je to u svetu gejminga, Oxyville postane sandbox za nova muzička iskustva – objašnjava Žar, kome nije strano korišćenje VR i metaversa u svojim muzičkim performansima, kakav je bio “Welcome To The Other Side”,  live prenos njegovog koncerta iz virtuelnog prostora katedrale Notre Dam u Parizu.

Prema podacima kompanije Pollstar, američke publikacije koja se bavi turnejama i živim nastupima, “Welcome To The Other Side”, emitovan na novogodišnje veče 2021. privukao je rekordan broj publike – 75 miliona gledalaca širom sveta, uključujući tu televiziju, razne internete platforme i VR.

OŽIVEO MUZIKU, ALI STVARNO… ŽAN MIŠEL ŽAR KREIRAO APLIKACIJU KOJA REPRODUKUJE BESKONAČAN I UVEK RAZLIČIT ALBUM

Rana verzija albuma, još tokom nastajanje, imala je svoju uspešnu probu unutar zidova Maison de la Radio in Paris, gde je grupa odabranih fanova zamoljena da zažmuri i uroni u prostor gde je audio zvuk rasprostranjen u 360 stepeni.

Ovaj neobični nastup direktno je prenošen putem društvene VR platforme i pohvaljen od strane VR eksperata kao jedan od najinovativnijih VR muzičkih nastupa ikada.

Oxymore, album cover

– “Oxymore” je pokušaj da se ilustruju i istraže novi načini povezivanja tehnologije i muzike. Današnje tehnologije nam omogućavaju da kompoziciju istražujemo u spatial audiju, što otvara potpuno nova iskustva u kreativnom procesu za nas muzičare, a nudi doživljaj prirodnijeg i fizičkijeg načina slušanja zvuka. U stvarnom životu, naše audio polje je 360 stepeni, a novim albumom osećam da je stereo miks sam po sebi dobio na širini. Uveren sam da će se u budućnosti tako komponovati i proizvoditi muzika. Ovoj je ogroman emotivni skok za svakog slušaoca, kao kada smo sa mono zvuka prešli na stereo – izjavio je Žan Mišel Žar.

Album će biti objavljen 22. oktobra za Sony Music, a osim na digitalnom formatu (i u binauralnoj verziji), pojaviće se na CD, kao i na LP formatu.

 

Previous post

Seljačka Buna, Sanitarium i Decay 17. septembra u AKC Fuzz Niš

Next post

Show Must Go On... Koncert Queen Real Tribute benda 14. oktobra u Hali Pinki

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.