Home»Film»Preminuo Žist Žeken, reditelj kultnog erotskog filma: “Emanuela” je zavela generacije

Preminuo Žist Žeken, reditelj kultnog erotskog filma: “Emanuela” je zavela generacije

5
Shares
Pinterest Google+
Žist Đaken/Photo: YouTube screenshot

Francuski reditelj i fotograf Žist Žaken, koji je režirao kultni erotski film “Emanuela”, preminuo je u utorak u 82. godini, potvrdio je predstavnik porodice za AFP.

“Žist Žaken, široj javnosti najpoznatiji kao reditelj filma Emanuela, sa Silvijom Kristel u glavnoj ulozi, umro je 6. septembra u Bretanji nakon duge bolesti, u 82. godini. Umro je u krugu porodice, supruge An i ćerke Žulije”, stoji u izjavi njegovog agenta.

Film “Emanuela” mnogi smatraju socijalnim fenomenom. Film koji govori o seksualnim avanturama mlade žene u Aziji doživeo je veliki međunarodni uspeh, od Japana do SAD.

BEZ CENZURE: SNIMA SE MINI SERIJA O ŽIVOTU OSNIVAČA EROTSKOG MAGAZINA PENTHOUSE

U bioskopima širom sveta pogledalo ga je nekoliko desetina miliona gledalaca, a ako se uzmu u obzir i ostali mediji i platformi, onda je broj mnogo veći.

Najveću gledanost u Francuskoj je imao godine 1974. godine, kada je evidentirano gotovo 9 miliona gledalaca. Na repertoaru bioskopa na pariskim Jelisejskim poljima zadržao se punih 13 godina.

Film je i danas dostupan gledaocima. Može se pogledati na platformi Amazon, a 2020. godine bio je dostupan neko vreme i korisnicima Netflixa.

Emanuela, plakat

I dalje se ne preporučuje mlađima od 16 godina, iako ga neki svrstavaju u kategoriju “romantičnih” filmova.

“Emanuela” je adaptacija istoimenog erotskog bestselera koji je napisala Emanuela Arsan 1959. godine.

Producent Iv Ruse-Ruar je, želeći da projekat poveri nekom mladom reditelju, pozvao fotografa Žista Žakena, koji se s oduševljenjem prihvatio režije i snimanja igranog filma.

KAD SMO BILI MANJE “KONZERVE” I KAD NIJE BILO SILIKONA…  PRIČA O EROTICI, JEDINOM MAGAZINU KOJI SE KRAO I PRE DOLASKA NA KIOSKE

Potom se Žaken prihvatio režije erotske drame pod nazivom “Priča o O”, a nakon toga, ponovno sa Silvijom Kristel u glavnoj ulozi, i “Ljubavnika ledi Četerli” po romanu D. H. Lorensa.

Ali filmski je uspeh, tvrde oni koji su ga poznavali, stavio u drugi plan ostale Žakenove talente. Bio je sjajan fotograf, marketinški stručnjak i vajar.

Rođen je 1940. godine u Višiju, a u Parizu je sa suprugom vodio umetničku galeriju u kojoj su izlagali slike i skulpture, uključujući i sopstvene.

Previous post

A posle svega, naravno, dokumentarac... "Johnny vs Amber: The US Trial" na kanalu Discovery+

Next post

Robert Smit mrzi monarhiju: Oni su je*eni idioti

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.