Home»Muzika»“Hideous Bastard”… Oliver Sim (The xx) objavio prvi solo album

“Hideous Bastard”… Oliver Sim (The xx) objavio prvi solo album

5
Shares
Pinterest Google+
Oliver Sim/ Photo: Laura Jane Coulson (promo, Dallas Records)

Oliver Sim (tekstopisac, basista i vokal grupe The xx) objavio je  svoj solo debi album “Hideous Bastard“ čiju produkciju je u potpunosti radio njegov kolega iz The xx i dugogodišnji prijatelj, Džejms Smits poznatiji kao Jamie xx.

Suočavajući se sa teškim temama, od njegovog HIV statusa do queer identiteta, ovaj album je Oliverovo iskreno putovanje ka samoprihvatanju, koji otkriva njegovu privatnu bolnu priču, kao katarzu za svakog.

LJUBAVNO PISMO LONDONU… OLIVER SIM (THE XX) PREDSTAVIO NOVI VIDEO SINGL “GMT”

Oliver Sim nije imao neku naročitu želju da prati svoje kolege iz benda The xx (Romi Madlej Kroft i Jamie xx) i da snimi solo album.

Međutim, dok je sa Džejmijem radio na numeri “Romance with a Memory”, njegov kolega iz benda i dugogodišnji prijatelj je rekao: – Mislim da bi trebalo da snimiš ploču. I to je bio početak dugog i bolnog rođenja “Hideous Bastard“.

Hideous Bastard, album cover

“I’m ugly (Ja sam ružan)” prve su reči koje čujete na albumu. Prva pesma, prvo pitanje. “Am I hideous?  (da li sam odvratan?)”.

Otkrovenje prati album, jer je zasenilo ceo njegov život. U toj prvoj numeri, “Hideous” Sim se pita da li će ga iskrenost osloboditi. Nada i napetost ogledaju se u uvrnutom muzičkom okruženju koje je stvorio sa Jamiejem, punim nadrealnih malih zvukova koji beže u etar, oslobađajući se.

– “Hideous”je pesma koja me je najviše držala. Sećam se, otprilike u ovo doba prošle godine, rekao sam mami da imam novu pesmu, i prvi put govorim o svom HIV-u. A moja mama je rekla: ‘Vau, vau, vau! OK, to izgleda prilično drastično. Kako bi bilo da porazgovaraš prvo sa ljudima koje poznaješ, sa kojima nisi razgovarao o tome? Kao probni rad. Vidi kako se osećaju, a zatim počni odatle.” Tako sam proveo prošlu godinu svirajući ljudima tu pesmu i  razgovarajući na temu. I svakim razgovorom, stvari su postajale manje teške, i osećao sam se mnogo slobodnije, što mi je veoma dugo bilo potrebno. Postoje ljudi u mom životu kojima sam možda nabacio, a onda rekao: “U redu, sada ne pričamo o više o tome“. A sad to nemam. Ne postoji više niko u mom okruženju ko nije upoznat sa situacijom, da sam zatvorio opciju da možemo da razgovaramo o tome – kazao je Oliver Sim.

Oliver Sim/ Photo: Foto Casper Sejersen (promo Lampshade Media)

Protekla godina u Velikoj Britaniji značila je čudne, beskonačne dane blokade zbog pandemije. Sim je počeo da se obraća ljudima – muzičarima, filmskim stvaraocima koje voli, pretpostavljajući da će želeti da razgovoraju  na temu, kao i on.

Jedan od njih je bio Džimi Somervil. Prvo mu je napisao dirljivu poruku jednog iskrenog fana, a zatim se odvezao u Brajton da ga poseti.

Želeo je da Somervil bude deo “Hideousa”, a ako ne, samo da bude tu kao moralna podrška. Somervil je bio glas razuma:
– U redu, to je pravi malj koji imaš na zadnjem kraju ove pesme – rekao je Simu i dodao: – Ali nemoj ovo da radš pokušavajući da budeš mučenik ili vođa. Uradi ovo jer si spreman i želiš. I sve što proizađe iz toga, što prihvate drugi ljudi, samo je šlag na torti.

Elton Džon je rekao skoro istu stvar kada se Sim povezao sa njim. I čudesni Džon Grant, koji je takođe HIV pozitivan.

– Sviđa mi se što ima smisla za humor. Često su ljudi, koji su pomalo mračni, najsmešniji. To je zapravo bio jedan od mojih ciljeva od početka. Mislim da nije prošlo onako kako sam mislio – dodao je sa žaljenjem Sim- Ali ovo mora biti prvenstveno za mene. I verujem da je to ono što radim. Mada kada sam sa 17 godina saznao da imam HIV, jedina osoba koju sam znao da je bila pozitivna bio je Fredi Merkjuri, a on je umro, Tako da, ako mogu, voleo bih da budem više vidljiv za druge ljude.

Oliver Sim/ Photo: Foto Casper Sejersen (promo Lampshade Media)

Oliver je pre objavljivanja solo albuma predstavio na YouTubeu nekoliko video singlova: “Romance with a Memory”, “Fruit”, “GMT” i “Hideous”, pesmu u kojoj gostuje kao vokal njegov životni heroj Džimi Somervil .

Muzika sa albuma će takođe biti soundtrack za predstojeći queer horor kratki film “Hideous“, sa Simom u glavnoj ulozi režisera Jana Gonzaleza, koji je imao svetsku premijeru u okviru the Semaine de la Critique na Filmskom festivalu u Kanu.

Film “Hideous“, koji uključuje pojavljivanja raznih queer ikona, uključujući kantautora Džimija Somervila i drag queen Bimini, kao i Jamie xx, dostupan je za striming ekskluzivno na MUBI od 8. septembra.

Previous post

Partizanska knjiga objavila studiju "Nik Kejv i poetika prestupa"

Next post

A posle svega, naravno, dokumentarac... "Johnny vs Amber: The US Trial" na kanalu Discovery+

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.