Home»Film»Objavljen program Austrijskog filmskog festivala u Beogradu

Objavljen program Austrijskog filmskog festivala u Beogradu

6
Shares
Pinterest Google+
3:30 PM/ Photo: Promo

Austrijski filmski festival ove godine će biti održan od 22. do 25. septembra, a u Kulturnom centru Beograda će biti prikazano sedam filmova: “3:30 PM” reditelja Ludviga Vusta, “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland” Štefana Ruzovickog, i “Rimini” Ulriha Zajdla.

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

AUSTRIJSKI FILMSKI FESTIVAL U BEOGRADU, NOVOM SADU I NIŠU

Festival će 22. septembra u 20:00 časova otvoriti film “3:30 PM” Ludviga Vusta, koji će biti prisutan na otvaranju i učestvovati u razgovoru o filmu nakon projekcije.

Novo delo obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine plodnog pisca-reditelja-producenta-kinematografa Ludviga Vusta ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora.

U petak, 23. septembra na programu su dva filma. “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza na programu je u 18:00 časova, a u ovoj tragikomediji četiri isprepletene priče govore o aktuelnim načinima na koje se Evropa suočava sa takozvanom migrantskom krizom i priča priču o četvoro Evropljana, čiji stavovi prema migracijama i azilu bivaju nepovratno raspršeni.

U 20:00 časova na repertoaru je ostvarenje “Lucifer” Petera Brunera u kome Johanes, odrastao čovek dečjeg srca, živi povučeno u alpskoj kolibi zajedno sa svojim orlom i pobožnom majkom. Turistički razvoj preti da im zatruje raj i probudi đavola. Film  je inspirisan istinitom pričom o egzorcizmu.

Rubikon/ Photo: Promo

Program u subotu, 24. septembra u 18:00 otvara film “Rubikon” Leni Laurič. U ovom ostvarenju, posle ekološke katastrofe Zemlju prekriva toksična magla.

Posada u svemirskoj stanici mora da odluči da li će rizikovati svoje živote u potrazi za preživelima, ili će ostati bezbedna u staničnom “sistemu simbioze algi“.

Sunce/ Photo: Promo

Za 20:00 je zakazana projekcija ostvarenja “Sunce” Kurdvin Ajub, u kome tri tinejdžerke iz Beča tverkuju u hidžabu i pevaju pop pesmu. YouTube video čini ih poznatim preko noći, posebno među kurdskim muslimanima.

Ovo je film o mladim ljudima uhvaćenim između društvenih medija i samootkrivanja, priča o buntovnim mladim ženama, za koju je rediteljka na Berlinalu dobila nagradu za najbolji prvi igrani film.

U nedelju u 18:00 časova na programu je film “Hinterland” oskarovca Štefana Ruzovickog. Posle propasti Austrougarskog carstva 1920. godine, glavni protagonista Piter Perg se vraća kući iz Velikog rata  i posle višegodišnjeg zatočeništva. Ali Beč u koji dolazi nimalo ne liči na mesto koje je nekada poznavao. Ovo ostvarenje dobilo je Filmsku nagradu Austrije za scenografiju.

Rimini/ Photo: Promo

Beogradski program festivala zatvara u 20:00 časova “Rimini” Ulriha Zajdla, koji prati junaka Ričija Brava.

Nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista. Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika.

Posle filma biće organizovana Q&A sesija sa montažerkom Monikom Vili, kojoj će se pridružiti Ludvig Vust, festivalski selektor Aleksandar S. Janković, kao i urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Ivan Aranđelović.

U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12:00 do 16:00 časova na Fakultetu likovnih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26. septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.

Previous post

Mi plačemo iza tamnih naočara... Promocija ploče Dobrog Isaka 16. septembra u Novom Sadu

Next post

Koncert za Šomija... Memorijalni koncert grupe Bliks u nedelju u SKC Kragujevac

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.