Home»Film»Publika i kritika nikako da se dogovore… Da li su “Prstenovi moći” super ili bezveze

Publika i kritika nikako da se dogovore… Da li su “Prstenovi moći” super ili bezveze

4
Shares
Pinterest Google+
The Lord of the Rings The Rings of Power/Amazon Prime promo
The Lord of the Rings The Rings of Power/Amazon Prime promo

Megavisokobudžetna fantastična serija “Gospodar prstenova: Prstenovi moći” je na udaru kritike pojedinih gledalaca. Dan nakon što su prve dve epizode Amazonovof milijardu dolara vrednog projekta debitovale na Prime Videou, prosečna ocena publike na Rotten Tomatoesu je “jadnih” 37 odsto, a recenzije na Amazonu su potpuno suspendovane.

OBJAVLJEN TROMINUTNI TREJLER NAJSKUPLJE SERIJE IKADA… ZA JEDAN DAN VIŠE OD TRI MILIONA PREGLEDA

S druge strane, TV kritičari su seriji dali veoma dobar prosek od 83 odsto, a mnoge kritike su bile veoma entuzijastične.

– Sjajno je: prelepo impresivan i veličanstveno ambiciozan spektakl, prepun zadivljujućih slika i ubedljivih niti zapleta – napisao je TV Line.

The Hollywood Reporter je prve dve epizode nazvao prilično uspešnim, obećavajućim početkom.

The Lord of the Rings The Rings of Power/Amazon Prime promo
The Lord of the Rings The Rings of Power/Amazon Prime promo

Rezultati dolaze nekoliko nedelja nakon što su recenzije Marvelove She-Hulk “bombardovane” na Rotten Tomatoes, sa ocenom kritičara od 88 odsto, a rezultatom publike od 36 odsto.

Кako “Prstenovi moći” rade na Amazonovom sopstvenom sistemu za recenzije korisnika, još nije jasno zašto je kompanija preduzela neobičan korak da isključi komentare gledalaca. Izvor iz Amazona kaže da se recenzije analiziraju 72 sata kako bi se uklonili trolovi i kako bi se osiguralo da je svaki komentar legitiman. Izvor je kasnije tvrdio da je Prime Video pokrenuo ovu politiku ovog leta u svim svojim serijama.

“Bombardovanje recenzija” je kada grupa korisnika na mreži objavi brojne negativne kritike za proizvod ili uslugu zbog uočenih kulturnih ili političkih problema, a ne zbog stvarnog kvaliteta tog proizvoda. Ovi komentari na Prstenove moći su primeri:

– Ako su hteli da spoje tako važan posao sa aktuelnom politikom, uspeli su. Niko nema problem da vidi “obojene ljude” u filmovima, serijama ili pričama… ali ova priča je već napisana i nije je trebalo uprljati.

– Odražavanje svetske raznolikosti u Srednjoj zemlji je čudan cilj, iako dobar za marketing možda, ali je očigledno bilo važnije od pravljenja funkcionalne TV serije.

NA AUKCIJI PRAVA NA “GOSPODARA PRSTENOVA” I “HOBITA”… NISU MILIONI U IGRI, NEGO – MILIJARDE

Ali većina negativnih kritika kritikovala je seriju iz nepolitičkih razloga.

– Potrošili su milijardu dolara na pozadinu i filmsku muziku. Ostalo je spora, drvena gluma i nema razloga da mi se zapravo dopadnu glavni likovi. Ni u čemu nema duše.

Činilo se da su se čak i najveći mrzitelji serije saglasili u jednom aspektu: “Prstenovi moći” izgledaju neverovatno.

– Zapanjujuće lep svet. Nažalost, bilo mi je dosadno.

The Lord of the Rings The Rings of Power/Amazon Prime promo
The Lord of the Rings The Rings of Power/Amazon Prime promo

Na TV Lineu, anketa sajta posle premijere pokazala je da je većina gledalaca imala mnogo pozitivniju reakciju, sa 62 odsto gledalaca dalo je seriji ocenu “A”.

Amazon je vlasnik IMDB-a, ali nije suspendovao ocene publike tog sajta. IMDB-ovi rezultati su takođe bili viši od onih na Rotten Tomatoesu, iako su i dalje srednji, sa prosečnom ocenom 6,1 od 10. Кao i kod RT-a, većina gledalaca je emisiji dala ili najbolju moguću ocenu (10) ili najgoru moguću ocenu (1) — ovo poslednje ukazuje na to da se barem u nekoj meri gledaoci vode besom, a ne objektivnim rezmišljanjem.

VATRA I VODA… OTKRIVENA JOŠ JEDNA MISTERIJA NOVE SERIJE “GOSPODAR PRSTENOVA”

Zanimljivo je da su “Prstenovi moći” dobili višu prosečnu ocenu među ženama (6,8) nego muškarcima (5,9).

Ako dođe do “bombardovanja recenzija”, ocena publike će verovatno porasti. She-Hulk je porasla sa 36 posto na RT-u na 50 posto u protekloj sedmici, i trebalo bi da se popne dalje ako serija bude uspešna u svojim budućim epizodama. Obožavaoci dolaze do velikih naslova franšize sa mnogo očekivanja, ali ako serije uspeju da isporuče dosledan kvalitet tokom vremena, one na kraju obično osvoje ljude – i pomere te rezultate publike.

Previous post

Džez za Dž... Viktor Tumbas Kvartet 10. septembra na Platou Milana Mladenovića

Next post

Post-hardcore trio Dead Dog Summer singlom "Sometimes" najavio debi album

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.