Home»Muzika»Bjesovi, Neprijatelj prelazi zeku, Sanitarium i Osmi dan na 5. Palanačkom Dunav Festu

Bjesovi, Neprijatelj prelazi zeku, Sanitarium i Osmi dan na 5. Palanačkom Dunav Festu

4
Shares
Pinterest Google+
PDF, plakat/ Photo: Promo
PDF, plakat/ Photo: Promo

Ove godine Palanački Dunav Fest će trajati samo jedan dan, u subotu 10. septembra u dvorištu Muzeja, a nastupiće: Bjesovi, Neprijatelj prelazi zeku, Sanitarium i Osmi dan.

Bjesovi, SubBeerni centar/Photo: Aleksandar Milovanović
Bjesovi, SubBeerni centar/Photo: Aleksandar Milovanović

Bjesovi su rok grupa iz Gornjeg Milanovca. Osnovani su krajem osamdesetih pod nazivom Bader Majnhof da bi zbog pritiska tadašnje gradske vlasti promenili ime u Sent Galen, pa Čajna Blu i konačno u Bjesovi (prema ijekavskom prevodu romana “Zli dusi”).

Grupa je od samog početka privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima Grunge muzičkog rok pravca čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi.

Postava se uglavnom menjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu i osnovao: Zorana Marinkovića i Gorana Marića.

Trenutnu postavu čine: Zoran Marinković (vokal), Slobodan Vuković (gitara), Ivan Kovačević (gitara) Marko Marković (bas), Miroslav Marjanović (bubnjevi), Ramon Hamel (bubnjevi).

Bjesovi (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX
Bjesovi (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX

Bjesovi su do danas izdali objavili šest albuma, a najveći uspeh grupe bio je drugi po redu (bezimeni) album. Ove godine grupa obeležava 25 godina od tog izdanja.

Činjenica da Bjesovi zrače ne samo u okviru rokenrola nego i na razne druge strane i to veoma jako, je razlog da i dan danas imaju brojnu publiku sastavljenu od ljudi izmedju sebe vrlo različitih, ali koje povezuje najveće pitanje koje sebi bilo ko od nas može postaviti – pitanje svrhe čovečijeg postojanja.

Za izdavačku kuću Metropolis 2019. godine objavili i svoj prvi vinil “Sve što vidim i sve što znam”, dok je krajem 2021. za SKC Novi Sad izašlo fizičko izdanje albuma “Svetla, Svetlosti”.

Neprijatelj prelazi zeku, Deer & Beer Fest 2022/ Photo: AleX
Neprijatelj prelazi zeku, Deer & Beer Fest 2022/ Photo: AleX

Novosadski bend Neprijatelj prelazi zeku ove godine slavi 10 godina postojanja, a nedavno je objavio i četvrti album ”Krv, suze, nojz”.

Prvi zvaničan album “Vreme je“ objavio 2015. godine u digitalnom formatu za Nocturne media, a kojem je prethodio live demo pod nazivom “Bolje nedeljom“, aludirajući na to da je bend u početku funkcionisao samo nedeljom.

Sa prvog izdanja izdvojile su se pesme “Odlazim zauvek“ i “Vreme je“, “Ja nisam bolestan“ i “Ne volim da ne volim“ sa svojim hitičnim refrenima i na taj način najbolje prikazali da se bend ne libi eksperimentisati izlazeći iz klasičnih punk rock okvira.

Promotivnom turnejom predstavili su se široj domaćoj publici, uglavnom po severnijim gradovima Srbije, a gostovanje bendu Goblini u Beogradu i nastup sa Partibrejkersima na gitarijadi u Ratkovu doneo je bendu malo veći publicitet.

Tek posle objavljivanja drugog albuma “S naše strane ulice“ 2017. bend se predstavio regionu u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Singlovima “Sud“, “Aleksandar“ i “Ovde rođeni“ došli na sam vrh kako zvaničnih tako i nezvaničnih top lista, a vetar u leđa dao im prvi rasprodat koncert održan u rodnom gradu.

Neprijatelj prelazi zeku, Deer & Beer Fest 2022/ Photo: AleX
Neprijatelj prelazi zeku, Deer & Beer Fest 2022/ Photo: AleX

Dokaz da produktivnost u toku promotivne turneje Zekama ne predstavlja problem je činjenica da su već 2019. godine snimili i objavili “Problem je u ljudima“.

Izdanje koje se produkcijski razlikovalo od svojih prethodnika dobija odlične ocene recenzenata regionalnih portala i medija, a nosi i titulu albuma godine jednog od urednika regionalnog muzičkog portala Rockomotiva.

Deo turneje kojom su napravili popriličnu kilometražu nastupajući od Crne Gore do Slovenije naglo prekida pandemija koja opet nije zaustavila Zeke i njihovu kreativnost.

Deceniju rada zaokružili su albumom “Krv, suze i nojz“ koji opisuje njihovu suštinu kao benda. Glavni adut bendu jesu koncerti a obzirom na energičnost koju iskazuju na njima, zvaničan live album se nametnuo kao logično rešenje.

Članovi benda su: Zoran Gagić (vokal), Oliver Popovski (gitara), Stefan Pajević (gitara), Davorin Vrhovac (bas) i Miroslav Crveni (bubanjevi).

Sanitarium, Wind Rock Fest 2022/ Photo: AleX
Sanitarium, Wind Rock Fest 2022/ Photo: AleX

Sanitarium je metal bend iz Beograda osnovan 2016. godine. Članovi benda su: Žile, Narke, Paja, Vik i Peca.

Ono što opisuje Sanitarium je neograničena količina energije koju ostavljaju na bini i kontakt sa publikom. Na scenu izlaze kostimirani, sa svojim alter-ego likovima gde svako ima svoju ulogu.

Pobednici su mnogih festivala od kojih se izdvajaju: 6. Bunt Rok Festival, Zaječarska Gitarijada, Rokerijada, Bass Player Festival, Majska Gitarijada, Mobil Music Fest…

Osmi dan je cover bend iz Novog Sada dobro poznat palanačkoj publici. Bend je prepoznatljiv po izvođenju miksa pesama koje pripadaju tvrđem zvuku uz hitove osamdesetih, devedestih i dvehiljaditih.

Ujedno nastupaju i kao The Prodigy Tribute band te se na njihovoj setlisti nalazi i nekoliko pesama ovog benda uz Rammstein, Muse, Iron Maiden, RATM, Depeche Mode…

Ono što je karakteristično za njih je da je dobar provod zagarantovan i da tokom njihovog nastupa nije moguće stajati mirno.

Previous post

Odlažena evropska turneja benda Atheist... Nećemo ih gledati ove srede u novosadskoj Fabrici

Next post

Zaječarci, da li ste spremni? U petak vam stiže Električni orgazam

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.