Home»Film»Austrijski filmski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Austrijski filmski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

4
Shares
Pinterest Google+

Austrijski filmski festival ove godine biće održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 22. do 27. septembra.

Publika će tokom nekoliko dana festivala moći da pogleda sedam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, uz radionicu i tribine u pratećem programu.

Beogradski deo programa biće održan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, novosadski u Kulturnom centru Novog Sada (od 23. do 26. septembra), a niški u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom (od 24. do 27. septembra).

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

– U više filmova govori se o licu i naličju, mikro i makro kosmosu koji još jednom potvrđuju besmisao, ali i veličanstvenost ljudskih života bilo da ove filmove gledamo u Beču ili Beogradu. Ovogodišnji Festival austrijskog filma verovatno neće moći da pobedi stvarnost epohe (ako neko ili nešto uopšte može?) ali je može učiniti zanimljivijom, zabavnijom, ali i tragičnijom i melanholičnijom, jer filmovi i postoje da ne bismo propali od istine – istakao je Aleksandar S. Janković.

Festival će biti otvoren ostvarenjem “3:30” reditelja Ludviga Vusta, koji će posle projekcije učestovati u Q&A razgovoru sa publikom.

Novo delo ovog pisca-reditelja-producenta-kinematografa, obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine, ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora.

Gošća festivala biće i montažerka Monika Vili koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom i Ulrihom Seidlom – čiji se najnoviji film “Rimini” prikazuje na festivalu.

3:30/ Photo: Promo
3:30/ Photo: Promo
Previous post

Beyond Quantum Music... LP Duo kreće na koncertnu turneju

Next post

Letnja bezbrižnost i gitarski rifovi... Rush to Relax objavio album "Misli"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.