Home»Export»Kako zvuči – kvasac? Muzičar i naučnik Psients stvorio ploču koja proizvodi zvuk na osnovu živih organizama

Kako zvuči – kvasac? Muzičar i naučnik Psients stvorio ploču koja proizvodi zvuk na osnovu živih organizama

3
Shares
Pinterest Google+
Signal, živa ploča/Izvor: psients.com
Signal, živa ploča/Izvor: psients.com

Muzičar i naučnik Mikael Huang, poznat i kao Psients uspeo je da ostvari živi zapis zvuka na albumu “Signal” koji je nazvao projektom na raskršću biologije, zvuka i muzike. Reč je o prvom elektronskom zapisu na svijetu koji je ispunjen – živim ćelijama kvasca.

“Signal” je prvi muzičk medij u svetu koji može da se reprodukuje posredstvom mokroorganizamae. EP izdanje prati i umetnička izložba koja je imala premijeru na južnokorejskom Paradise Art Lab Festivalu 2022.

AMERIČKI METALCI SLEEP OBJAVILI VINIL “DOPESMOKER” S OTISNUTIM – PRAVIM LISTOM MARIHUANE…

Ploča sadrži prilagođenu hibridnu petrijevu posudu, plitku staklenu ili plastičnu cilindričnu posudu koju biolozi koriste za ćelijske kulture, uključujući skriveni materijal unutar ploče koji je olakšao snimanje vibracija ćelije kvasca i, posledično, njihovo prenošenje kao zvuk.

U razgovoru za Art Style o svojoj inspiraciji za projekat, Huang je objasnio:

– Klubovi i plesni podijumi su bitna mesta za uživanje u muzici – tu je procvetala moja ljubav prema elektronskoj muzici. Želim da evoluiram od ovih mesta do izložbi ili galerija gde muzika i zvuk mogu da preuzmu drugačiju ulogu; gde ljudi mogu da slušaju i razmišljaju o svom okruženju, umesto da reaguju na neposrednost prostora, kao što je klub.

BOLJE I OD CD-A I OD VINILA… TI BOUN BARNET PREDSTAVIO IONIC ORIGINALS – POTPUNO NOVI ANALOGNI NOSAČ ZVUKA, PRVI ĆE GA ISPROBATI – BOB DILAN

Ploča Mikaela Huanga, koja koristi potpuno drugačiji metod proizvodnje od konvencionalnih vinilnih ploča, ima muziku fizički urezanu na sebi. Huang je govorio o svojoj želji da unapredi naučna živih instrumenata i veruje da će elektronska muzika imati biološku budućnost – uključujući sposobnost da se čuje i izraz neljudskih oblika života. Huang sada proširuje svoj rad i nastavlja da bira i snima organizme kako bi ih pretvorio u elektronsku glazbu.

Ako vas zanima ova tema, više može da saznate na njegovoj službenoj stranici.

Previous post

U čemu je fora...? Čuveni hit iz 2003. godine ponovo je u vrhu Billboard liste, svi se pitaju zašto

Next post

Poslednja tura Hladnog piva 15. oktobra u Belekspo centru

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.