Home»Muzika»Stižu nove, ekološke ploče, samo ima dva “mala” poblema… Koštaće više, a kvalitet zvuka je vrlo diskutabilan

Stižu nove, ekološke ploče, samo ima dva “mala” poblema… Koštaće više, a kvalitet zvuka je vrlo diskutabilan

4
Shares
Pinterest Google+
Green Vinil Records , screenshot
Green Vinil Records , screenshot

Oživljavanje vinila poslednjih godina usledilo je posle zatvaranja mnogih starih fabrika za štampanje ploča zbog nedostatka posla. To je značilo duge redove za one koji žele da njihova muzika bude dostupna u tom formatu. Čak i najpoznatijim svetskim izvođačima je rečeno da čekaju i do godinu dana na izdanje na vinilu.

Tradicionalna metoda koristi polivinilhlorid, za koji BBC kaže da je u novom izveštaju identifikovan kao “plastika koja najviše šteti životnoj sredini”. Ažurirana verzija ove tehnologije je napravljena od polietilen tereftalata, manje štetnog materijala koji se lako može reciklirati.

– Ova mašina može da napravi skoro 40 odsto više kapaciteta od tradicionalnih postrojenja – rekao je vlasnik Green Vinil Records Harm Tunis iz svoje fabrike u Holandiji, nazivajući razvoj “novim standardom” i dodajući da koristi samo 10 procenata potrebne energije po starim sistemima. – Presovanje je ovde i brže i bolje za našu planetu – rekao je on za BBC. – To je za decu. Naš svet se zagreva.

AMERIČKI METALCI SLEEP OBJAVILI VINIL “DOPESMOKER” S OTISNUTIM – PRAVIM LISTOM MARIHUANE…

Ali ostaju pitanja u vezi sa kvalitetom novih ploča: PVC je ostao u upotrebi uprkos opasnostima zbog svoje izdržljivosti, ali i sposobnosti da replicira muziku po visokom standardu.

– Imao sam pozive koji su govorili: ’Hej, možeš li da štampaš ploče od plastike iz okeana?’“ – rekao je Ton Vermeulen, vlasnik holandske fabrike ploča i saradnik na Tunisovom projektu. – Mogli bismo da pokušamo i moglo bi da izgleda kao ploča – ali ako treba da zvuči kao normalna ploča, tu imamo problem. Kada želite da zadržite kvalitet proizvoda kakav je sada, onda je to nemoguće.

Navodeći svoje probleme sa novim razvojem, Vermeulen je rekao:

– Mislim da su to nepoznati aspekti i troškovi koji su zahtevaju velika ulaganja – jer su ove mašine znatno skuplje od presa koje koristimo ovde. Ne kažem da nema prostora za tako novu tehniku, ali sumnjam da li kompanije koje otisluju ploče žele to.

BOLJE I OD CD-A I OD VINILA… TI BOUN BARNET PREDSTAVIO IONIC ORIGINALS – POTPUNO NOVI ANALOGNI NOSAČ ZVUKA, PRVI ĆE GA ISPROBATI – BOB DILAN

Stručnjak za održivost Šeron Džordž kaže da je Tunisova tehnologija “korak u pravom smeru”, tvrdeći da potrošači treba da uzmu u obzir ekološka pitanja kada kupuju muziku.

– Moramo da prestanemo da razmišljamo o ceni na blagajni i da razmislimo o toj ceni za planetu i naše zdravlje – rekla je ona za BBC.

Tunis kaže da će nastaviti da razvija svoj sistem i navodi da je jedna velika etiketa već postala kupac.

– Morate da kupite jedan i onda ga sami poslušate – dodao je on.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

Previous post

Konstrakta i Sunshine za zatvaranje 19. Beer Festa

Next post

I Beastie Boys dobili svoje akcione figurice... naravno u "Sabotage" stilu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.