Home»Film»“Pasje popodne” se odigralo pre tačno 50 godina… Koliko je kultni film, ustvari, ličio na stvarnost?

“Pasje popodne” se odigralo pre tačno 50 godina… Koliko je kultni film, ustvari, ličio na stvarnost?

4
Shares
Pinterest Google+
Al Paćino u filmu Pasje popodne/screenshot
Al Paćino u filmu Pasje popodne/screenshot

Propala pljačka koju je pokušao da izvede Džon Vojtovic poslužila je kao inspiracija za film “Pasje popodne” s Alom Paćinom u ulozi Vojtovica, a kasnije i za brojne dokumentarce o ovom bizarnom događaju, ali i o samom Džonu koga su okarakterisali kao “totalno šašavu osobu”.

ŠTA ZAJEDNO RADE AL PAĆINO I DŽONI DEP? SNIMAJU FILM U KOJEM NIJEDAN DO NJIH NEĆE IGRATI GLAVNU ULOGU…

Film je zasnovan na priči Vojtovica i drži se stvarnih činjenica koje su se stvarno dogodile prema članku u Lifeu. Zajedno sa Salom Naturileom, Vojtovic je pokušao da opljačka banku Chase Manhattan Bank u Bruklinu 22. avgusta 1972. Mnogi detalji iz pljačke prikazani su na filmu, kao što je dolazak Ernesta Arona (Leon Šermer u filmu) na mesto događaja i njegovo odbijanje da se nađe s Vojtovicom, zahtev pljačkaša za picama (koje su u stvarnom događaju dostavili agenti FBI, a ne dostavljač), kao i pištolj skriven u autu kojim je ubijen Naturile. U stvarnosti, pljačka i držanje talaca trajalo je 14 sati od početka do kraja, a na filmu se čini da traje isto toliko.

Džon Vojtovic policijska fotografija
Džon Vojtovic policijska fotografija

Vojtovic je osuđen na dvadeset godina zatvora, od kojih je odslužio samo sedam. On je 1975. napisao pismo The New York Timesu u kojem je napomenuo kako je samo 30 posto događaja opisanih u filmu tačno. Neke od njegovih primedbi bile su prikazivanje njegove supruge Karmen Bifulko, razgovor s majkom za koji je tvrdio kako se nikad nije ni dogodio, kao i, iako je prikazano u filmu, da je policija odbila da mu dozvoli da razgovara sa suprugom Karmen. Ipak je pohvalio Paćina i Krisa Sarandona za karakterizaciju njega samog i njegove “žene”, Ernesta Arona.

HOĆU DA BUDEM KAO AL PAĆINO… SLAVNI GLUMAC ODUŠEVIO SVET PLESOM NA ULICI, AKO VEĆ MORA DA SE OSTARI – NEK BUDE OVAKO

U filmu Soni sastavlja testamen prema kome Leon ima pravo na njegovo životno osiguranje, čak i u slučaju da on bude ubijen. Pravom Vojtovicu je plaćeno 7.500 dolara plus 1 posto od profita filma za prava na njegovu priču, a 2.500 dolara je dao Ernestu Aronu da plati svoju operaciju promene pola. Aron je postao Elizabeta Debi Eden i živeo je u Njujorku, gde je umro od komplikacija uzrokovanih AIDS-om u Ročesteru 1987. Vojtovic je umro od raka u januaru 2006. godine.

Previous post

VHS Stereo i DrUm 28. avgusta u klubu Fest

Next post

Film "Ko to tamo peva" u celosti na YouTubu u savršenoj rezoluciji... Dušan Kovačević pokrenuo pitanje autorskih prava

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.