Home»Fun»Najluđe suđenje ikada… Umetnici se sude oko toga ko je prvi zalepio bananu na zid

Najluđe suđenje ikada… Umetnici se sude oko toga ko je prvi zalepio bananu na zid

4
Shares
Pinterest Google+
Delo Comedian Mauricija Katelana
Delo Comedian Mauricija Katelana

Italijanski umetnik koji je pričvrstio bananu na zid lepljivom trakom i delo nazvao Comedian, navodno prodavši nekoliko verzija za više od 100.000 dolara, suočava se s pravnim postupkom oko toga je li kopirao rad drugog umetnika.

Džo Morford iz Glendalea u Kaliforniji optužio je umetnika Mauricija Katelanu za kršenje autorskih prava, tvrdeći da Comedian kopira njegov rad Banana & Orange u kojem je voće zalepljeno lepljivom trakom, a koji je napravio dve decenije ranije.

“Napravio sam ovo 2000. Ali neki tip je ukrao moje smeće i prodavao ga za 120.000 dolara 2019. Plagijat…?” napisao je Morford na svom Facebooku.

OBJAVLJENA LISTA 50 NAJUTICAJNIJIH UMETNIKA U POSLEDNJIH 50 GODINA… NA VRHU JE – DEJVID BOUVI

Dok su Katelanovi kupci plaćali za uputstva o tome kako postaviti i izložiti bananu, on je navodno tvrdio da je, za razliku od njegove banane, voće u Banana & Orangeu sintetičko, tako da Morford “ne može da poseduje ideju prave banane zalepljene lepljivom trakom na zid”.

Međutim, američki okružni sudija Robert N. Skola Džunior presudio je da Morford može da nastavisa svojim slučajem jer je “navodna povreda Morfordove banane dovoljna, kvantitativno i kvalitativno, da se podnese zahtev”. Priznao je Morfordov argument da je Katelan godinama imao pristup Banana & Orangeu, onakvom kakav je bio na njegovoj ličnoj web stranici, kao i na YouTubeu i Facebooku.

“Može li banana zalepljena na zid biti umetnost? Mora li umetnost biti lepa? Kreativna? Emotivna? Banana zalepljena na zid možda ne utelovljuje ljudsku kreativnost, ali može izazvati neke osećaje, dobre ili loše”, napisao je Skola u presudi.

“Niko ne može da traži autorska prava na ideje, tako da Morford ne može da traži autorska prava na ideju pričvršćivanja banane na ravninu pomoću lepljive trake. Niti Morford može tražiti autorska prava na banane ili lepljivu traku”, dodao je.

“Sculptures: Still Life”

Banana and Orange

Posted by Joe Morford Artist on Tuesday, July 28, 2015

“Iako korištenje srebrne lepljive trake za pričvršćivanje banane na zid možda ne predstavlja najviši nivo kreativnosti, njegova apsurdna i farsična priroda zadovoljava ‘minimalni nivo kreativnosti’ potreban da bi se kvalifikovala kao original”, zaključio je u svojoj presudi i priznao da “postoji toliko mnogo izbora koje umetnik može da napravi u pogledu boja, pozicioniranja i ugla kada izražava ideju o banani zalepljenoj na zid”.

PARA NA PARU… SLIKAR DŽONI DEP PRODAO KOLEKCIJU PORTRETA ZA 3 MILIONA FUNTI

“U oba rada, jedan komad srebrne lepljive trake ide prema gore sleva nadesno pod uglom, pričvršćujući središnju žutu bananu, nagnutu prema dole sleva nadesno, uza zid. U oba dela, banana i lepljiva traka seku se otprilike na središnjim tačkama, iako je lepljiva traka manje usmerena na bananu u Morfordovom radu nego u Comedianu”, dodao je sudija Skola.

Previous post

LIFFE... Leskovački internacionalni festival filmske režije od 15. do 20. septembra

Next post

Bil Gould iz Faith No More rokonačelnik 55. Gitarijade u Zaječaru

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.