Home»Film»Film “Ko to tamo peva” u celosti na YouTubu u savršenoj rezoluciji… Dušan Kovačević pokrenuo pitanje autorskih prava

Film “Ko to tamo peva” u celosti na YouTubu u savršenoj rezoluciji… Dušan Kovačević pokrenuo pitanje autorskih prava

4
Shares
Pinterest Google+
Ko to tamo peva/Pgoto: press promo
Ko to tamo peva/Pgoto: press promo

Film reditelja Slobodan Šijana i scenariste Dušana Kovačević “Ko to tamo peva” postavljen je u celosti, uz besprekornu sliku i zvuk, i opcioni titl na engleskom jeziku, na YouTube kanal producentske kuće Centar film.

Film postavljen na YouTube Centar filma u nedelju je već prestigao 50.000 pregleda. Kopija neznanto slabijeg kvaliteta na drugom YouTube kanalu je za sedam godina privukla preko pet miliona poseta.

NAJLOŠIJA PROCENA U ISTORIJI DOMAĆEG FILMA… KAKO SU I ZAŠTO LJUBIŠA SAMARDŽIĆ I BOGDAN DIKLIĆ ODBILI ULOGE U “KO TO TAMO PEVA”

U klasiku jugoslovenske i srpske kinematografije, jednom od njenih najpopularnih filmova, igraju Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Milivoje Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić, Boro Stjepanović i drugi.

Film je čuven i po muzici Vojislava Vokija Kostića i posebno pesmi “Za Beograd”.

U filmu “Ko to tamo peva” (1980), koji je proizveo Centar film, dotrajalim autobusom firme “Krstić i sin” za Beograd kreće grupa ljudi u proleće 1941. godine, dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju.

Ko to tamo peva/printscreen
Ko to tamo peva/printscreen

“Stari autobus sa svojim neobičnim putnicima komična je slika epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u plamenu i eksploziji. Od početka prisutna netrpeljivost pretvara se u otvoreno nasilje nad dva Ciganina. Nije slučajno da upravo tada počinju da padaju bombe”, navedeno je iz Centar filma.

Ista producentska kuća je nedavno na svoj YouTube kanal postavila ceo Šijanov i Kovačevićev klasik “Maratonci trče počasni krug” (1982), takođe uz odličan kvalitet slike i zvuka.

ŠTA TO, USTVARI, SVIRA KLINAC PORED HARMONIKAŠA U LEGENDARNOJ SCENI IZ “KO TO TAMO PEVA”? I DA LI STE ZNALI DA ISTI INSTRUMENT KORISTE I PEPERSI…

Kovačević je tim povodom nedavno bio rekao Tanjugu da je takvo postavljanje njegovih filmova “pitanje autorskih prava koja kod nas nisu regulisana”.

– Iz tog vremena kada sam radio te filmove bili su takozvani tipski ugovori. Potpisivao sam to, bio je to preduslov da uopšte radite i nikad se to nije promenilo – naveo je Kovačević.

Dušan Kovačević/Photo: YouTube printscreen
Dušan Kovačević/Photo: YouTube printscreen

Prema njegovim rečima, film je u početku u socijalističkoj Jugoslaviji mogao biti prikazan samo na državnoj televiziji, ali kasnije su se pojavili privatni emiteri “koji su zloupotrebljavali vašu nemogućnost da se zaštitite”.

MA, KO ĆE OVO DA GLEDA? TO SU SE PITALI GLUMCI KULTNOG FILMA… I JOŠ 27 ZANIMLJIVOSTI O “KO TO TAMO PEVA”

Kovačević je dodao da je za “Maratonce” i ostale filmove tada “dobio neku simbolično paru za scenario i nikad ništa više”.

– To je otprilike kao narodna umotvorina. To je neko nešto radio, taj čovek je relativno živ, ali nas nije briga uopšte što je to njegovo vlasništvo. To je kao da sutra neko može da vam ukrade stan ili kuću, a vi nemate pravo na to jer je proglašeno za kolektivno dobro – ocenio je Kovačević.

Previous post

"Pasje popodne" se odigralo pre tačno 50 godina... Koliko je kultni film, ustvari, ličio na stvarnost?

Next post

Zahvaljujući posetiocima sprečen oružani napad na muzičkom festivalu Bass Canyon u Vašingtonu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.