Home»Pulse»Najave»“Plameni ljubimci”… Izložba Andreja Bjelića u Bioskopu Balkan

“Plameni ljubimci”… Izložba Andreja Bjelića u Bioskopu Balkan

6
Shares
Pinterest Google+

Izložba “Plameni ljubimci / Fiery Pets” umetnika Andreja Bjelića biće otvorena 25. avgusta u 20:00 časova u Bioskopu Balkan, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta.

Na ovim radovima biće predstavljene harizmatične, fantastične figure životinja, koje su heroji Andrejeve priče.

THIS IS ANDREJ BJELIĆ… PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA MLADOG UMETNIKA OD 15. JANUARA U GALERIJI KVART BW

– Slikar je i u životu okružen desetinama ljubimaca sa kojima ima posebno brižan odnos. Naziv izložbe, tako, nije “životinje” ili “zveri”, već, zapravo, “ljubimci”, tj. odomaćene, domestikovane životinje,  u nekoj meri pripitomljene i bliske ljudima čak i kada su zapravo iz sveta divljih ili mitskih bića – sa onom dozom simpatije i empatije koja ih čini dragim, poželjnim figurama – stoji u propratnom tekstu izložbe koji je napisala istoričarka umetnosti Ana Popović Bodroža.

 

O kontekstima radova govore i nazivi slika: “Beli pas koji misli da je zmaj” (i bljuje vatru), “Svetlo-plavi pas koji misli da je zmaj” (i takodje bljuje vatru), “Pas čiji se otac zvao zmaj” (još bliži zmajevskom svetu), “Mladi zmaj koji juri slavu”, “Plavi lav koji zavija”, “Ponosni jednorog”, “Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom”, “Retki leopard sa plavim pegama”…

Andrej Bjelić rođen je u Aleksincu 1996. godine, a živi i radi u Beogradu. U januaru ove godine predstavio je izbor svojih radova nastalih tokom 2021. na prvoj samostalnoj izložbi “Ovo je Andrej Bjelić“.

Piano Cats/ Autor: Andrej Bjelić
Piano Cats/ Autor: Andrej Bjelić
Previous post

MONDAY BLUES #80... Loup-Garou 22. avgusta na Platou Milana Mladenovića

Next post

Power Nap Trio, Milena Jančurić, Aleksandar Jovanović Šljuka... 8. Srpski showcase na 38. Beogradskom džez festivalu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.