Home»Muzika»“Karmina Burana” sa 400 učesnika na Trgu republike u Beogradu 2. septembra

“Karmina Burana” sa 400 učesnika na Trgu republike u Beogradu 2. septembra

5
Shares
Pinterest Google+
Karmina Burana__ foto SNP V. Velickovic
Karmina Burana__ foto SNP V. Velickovic

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa “Karmina Burana” održaće se na Trgu republike u Beogradu u petak 2. septembra sa početkom u 20 časova (prvobitno je događaj najavljen za maj, ali je zbog vremenskih uslova odložen).

Publiku očekuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa oko 400 izvođača, među kojima su: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečiji hor. Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić. Ovaj spektakl na otvorenom, kao deo CEBEF-ovih “Classical Sessions” programa, organizuje Centar beogradskih festivala u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički”. Ulaz je slobodan.

Karmina-Burana-baner
Karmina-Burana-baner

Ovaj muzički spektakl izveden je u istom sastavu premijerno u Novom Sadu (u maju 2022), na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, na oduševljenje mnogobrojne publike.

“Karmina Burana” je moćno delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama. Ovaj muzički spektakl je jedna od retkih prilika da se na otvorenoj sceni pojavi toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Aleksanadar Kojic, photo SNP V.Velickovic
Aleksanadar Kojic, photo SNP V.Velickovic

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere Mileva, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

Marija Jelic_ foto SNP V. Velickovic
Marija Jelic_ foto SNP V. Velickovic

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021, kao i solistički koncert sa italijanskim arijama 2022. u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine koji je bio popunjen do poslednjeg mesta. Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, kao i na koncertu Marte Argerič na Kolarcu 2022, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere “Karmen”. 2022. godine dva puta je nastupala na festivalima u Letoniji. Održala je deset koncerata sa simfonijskim orkestrom Sankt Peterburga i maestrom Darelom Angom (Marinski teatar) u Nacionalnoj biblioteci u Pekingu, u Donging Grand teatru, u Lini Snou Lotus teatru. Izvela je Mikaelu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Narodnom pozotištu u Beogradu. Pevala je Elizabetu u operi Don Karlos u Plovdivu. Pevala je na Gala operskom koncertu otvaranja 60. Festivala Ohridsko leto. Peva Mimi i Aidu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Vasa Stajkic foto SNP V. Velickovic
Vasa Stajkic foto SNP V. Velickovic

Bariton Vasa Stajkić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, laureat je brojnih takmičenja: Prva nagrada na takmičenju “Petar Konjović” (1998), laureat takmičenja i nagrada za najbolji muški glas “Nikola i Marica Cvejić” (1998, 1999, 2000), Prva nagrada i Nagrada publike na takmičenju “Obzorja na Tisi” (2000 i 2002), III nagrada za interpretaciju operskih arija na Međunarodnoj Letnjoj Akademiji Prag, Beč, Budimpešta u Austriji (2000). Dobitnik je nagrade AP Vojvodina za najdarovitijeg mladog umetnika, Nagrade Akademije Umetnosti Novi Sad za postignute rezultate u umetnosti, dobitnik Godišnje nagrade Srpskog Narodnog Pozorišta 2008, 2013. i 2016. Osvojio je i nagradu “MUZIKA KLASIKA” za najboljeg muškog izvođača u 2019. godini.

Stevan Karanac, Vicencio Zaknic - Copy
Stevan Karanac, Vicencio Zaknic – Copy

Stevan Karanac, tenor, solista je Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, doktorand izvođačkih umetnosti na katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Nikole Mijailovića. Tokom školovanja nagrađivan je najvišim nagradama na brojnim međunarodnim takmičenjima u Srbiji i Evropi. Karijeru posvećuje izvođenju operskog repertoara u teatrima u Srbiji i inostranstvu (Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Mađarska, Nemačka, Švajcarska, Portugal, Švedska, Italija, Jordan). U toku studija osniva kamerni trio Youkali, a potom učestvuje u osnivanju asocije mladih operskih umetnika Bell’Opera, i Udrženju umetnika ArtNet, kao i kamernog tria Pïcanto. Pedagoški rad ostvaruje u muzičkoj školi “Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu. Umetnički je direktor internacionalnog takmičenja Angel voice Classic.

Previous post

Koncert u čast Tejlora Hokinsa moći će da se prati preko live streama na YouTubeu

Next post

Tomi Emanuel sa svojom gitarom doneo "klupsku magiju" pred hiljade ljudi na otvaranju Beer Festa

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.