Home»Film»Preminuo kultni reditelj Volfgang Petersen

Preminuo kultni reditelj Volfgang Petersen

4
Shares
Pinterest Google+
Volfgang Petersen/Photo: screenshot
Volfgang Petersen/Photo: screenshot

Volfgang Petersen, nemački reditelj i autor nekih od najvećih holivudskih hitova, kao što su “Neverending Story”, “The Perfect Storm”, “Air Force One”, “Das Boot”, “Outbreak”, “In the Line of Fire”… umro je u 81. godini posle borbe sa rakom pankreasa, na rukama Marije Antoanete, žene s kojom je bio u braku 50 godina, piše Deadline.

Petersen je započeo svoju karijeru u Nemačkoj, ali odazvao se pozivu Holivuda posle svog hit filma iz 1981. godine, klaustrofobičnog spektakla iz Drugog svetskog rata “Das Boot”, za koji je nominovan za 6 Oskara (dobio je dva, za scenario i režiju).

Prvi veliki holivudski uspeh doživeo je sa filmom “Neverending Story” (1984), koji je postao zlatni standard u domenu Fantasy ostvarenja, a usledio je zanimljivi Sci-Fi “Enemy Mine”, koji i danas ima kultni status u krugovima poštovalaca ovog žanra.

Ubrzo je postao jedan od najtraženijih reditelja akcionih filmova, i usledili su blokbasteri “The Perfect Storm” (2000), “Air Force One” (1997), “Outbreak” (1995), “In the Line of Fire” (1993), “Shattered” (1991), “Troy” (2004) i “Poseidon” (2006).

Petersen je bio veoma poštovan među kolegama, a njegovi veliki prijatelji i poštovaoci su bili Klint Istvud, Harison Ford, Džordž Kluni, Bred Pit, Rene Ruso, Glen Klouz, Mark Volberg, Dastin Hofman, Morgen Frimen i Dajen Lejn.

Petersen je rođen za vreme Drugog svetskog rata u Emdenu u Nemačkoj. Počeo je da režira kratke i TV filmove 60-tih i 70-tih godina. Iza njega ostaje sin Danijel Petersen i dvoje unučića.

HL/Izvor: deadline.com

Previous post

Mads Mikelsen otkrio da bi Džoni Dep mogao da se vrati u franšizu "Fantastic Beasts"

Next post

Slučaj Harms, Zoonoza i Sounds of Freedom 17. avgusta na Zappa Barci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.