Home»Muzika»Gitarista Bil Pitman, legenda 60-ih, preminuo u 102. godini… svirao je do poslednjeg daha

Gitarista Bil Pitman, legenda 60-ih, preminuo u 102. godini… svirao je do poslednjeg daha

3
Shares
Pinterest Google+
Bil Pitman/Photo: YouTube screnshot
Bil Pitman/Photo: YouTube screnshot

Bil Pitman, gitarista kolektiva sešn muzičara po imenu Wrecking Crew, umro je u 102. godini.

Kako prenosi The New York Times, Pitmanova supruga Dženet rekla je da je preminuo nakon što je četiri nedelje boravio u rehabilitacionom centru u Palm Springsu, gde se lečio od povrede kičme nakon pada. U trenutku smrti nalazio se kod kuće pod bolničkom negom.

Rođen 12. februara 1920. u Belvilu, Pitman se od malih nogu zainteresovao za muziku. Njegov otac svirao je bas na NBC-u. Dok je još bio u srednjoj školi, Pitman je posećivao njujorške džez klubove, u kojima je slušao umetnike poput Čarlija Parkera. Životni put ga je odveo u Kaliforniju, gde je studirao na Muzičkom konzervatorijumu u Los Anđelesu, da bi se potom pridružio sastavu Pegi Li. Zatim se zaposlio na radiju gde je tri godine svirao u emisiji The Rusty Draper Show, da bi nakon toga uskočio na mesto gitariste Tonija Rizija, koji je snimao za Capitol Records. Pitman je ubrzo postao jedan od najtraženijih gitarista u muzičkom biznisu.

Pitman je 1957. zamoljen od strane Berte Spektor, majke File Spektora, da njenog sina podučava sviranju džez gitare. Kasnije će Spektor angažovati Pitmana na nekoliko svojih Wall of Sound projekata.

Numera “Be My baby” postalala je hit 1963., a Spektor je džem-sešn snimak objavljen na drugoj strani nazvao “Tedesko i Pitman”, po dvojici svojih omiljenih gitarista: Pitmanu i Tomiju Tedesku, koji će takođe postati važan član kolektiva Wrecking Crew.

Iako je bio skloniji džezu, Pitman je učestovao na snimanju skoro svih velikana koji su izvodili pop pesme u Los Anđelesu 60-ih, uključujući Beach Boys (“Good Vibrations”), Nensi Sinatru (“These Boots Are Made for Walkin'”) i sastav Byrds (“Mr. Tambourine Man”).

Pitman se takođe može čuti na zvučnim zapisima stotina filmova, poput “M*A*S*H” (1970), “Fast Times at Ridgemont High” (1982), “Dirty Dancing” (1987) i “Goodfellas” (1990). Takođe je snimao za televiziju, a potpisan je i na nekolici ranih epizoda serije “Star Trek”.

Gitarista je predstavljen u filmu o kolektivu Wrecking Crew 2008., koji je režirao Tedeskov sin Deni Tedesko. “Dok sam odrastao, uvek sam znao ko je Bil Pitman”, napisao je on u objavi na Fejsbuku nakon Pitmanove smrti. “On je bio prijatelj mog tate koji je sa njim svirao gitaru i igrao golf. Tek kada sam ostario shvatio sam koliko je nasleđe ostavio.”

Bil Pitman, screenshot
Bil Pitman, screenshot

Pitman je prestao da radi kao sešn muzičar 1973. godine, ali je nastavio da nastupa sa Bertom Bakarakom, Entonijem Njulijem, Viki Kar i drugima. Kasnije je bio deo muzičkog osoblja u hotelu MGM Grand u Las Vegasu.

Iako se zvanično penzionisao 1989. godine, Pitman je nastavio da svira za svoju dušu. Njegova supruga je 2019. izjavila za The New York Times da on “svira gitaru kod kuće skoro svaki dan”.

HL/Izvor: k1info.rs

Previous post

Ser Alek Ginis priznao da je prezirao "StarWars": Nisam više mogao da izgovaram te grozne, banalne rečenice...

Next post

Iznenađenje za 25. rođendan "South Parka" - zbog njih se okupila grupa RUSH

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.