Home»Kultura»Festival uličnih svirača – Gradić fest, od 25. do 27. avgusta u Petrovaradinu

Festival uličnih svirača – Gradić fest, od 25. do 27. avgusta u Petrovaradinu

7
Shares
Pinterest Google+
Festival ulicnih svirača Gradić fest/promo
Festival ulicnih svirača Gradić fest/promo

Festival uličnih svirača – Gradić fest će i ove godine ugostiti regionalno proslavljene bendove. Fantom, Porto Morto, Đutko i plodovi zemlje, Retrospektiva samo su neka od imena poznatih domaćoj publici čiji nastup se očekuje u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Gradić fest biće održan od 25. do 27. avgusta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a na Festivalu neće izostati ni strani izvođači.

Mnoga imena vredna pažnje čine ovogodišnji program Festivala uličnih svirača, a neka od njih su svakako Niko Nikolić i njegov prateći bend Ništavila, novosadska Lepša Brena, komični kantautroski sastav Stefan i Akustični gadovi. Na fesivalu će nastup imati i multimedijalni umetnik Uroš Đurić. Svoj muzičko-plesni performans u vidu rituala izvešće KUD Ljud iz Ljubljane.

Publiku očekuje i program stranih izvođača, a kao i obično, tokom prethodnih više od 20 godina, program otvaranja festivala i tradicionalne povorke, organizatori, Umetnička asocijacija „Inbox“, objaviće nekoliko dana pre početka Festivala.

Festival ulicnih svirača Gradić fest/promo
Festival ulicnih svirača Gradić fest/promo

Italijanski umetnik Lorenzo Gianmario Galli ima preko deset godina iskustva uličnih nastupa. Njegov ekscentrični one-man-band nazvan GALiRò, učestvovao je na stotinama događaja, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru u Evropi, Aziji i Americi.

Muzički sastav Bandakadabra okupljen u Torinu, može se pohvaliti energičnim nastupima, a za nekoliko godina bend je svirao na preko 400 događaja, od pozorišnih do muzičkih poput uličnih festivala, etablirajući se kao jedinstvena pojava u svom žanru.

Italijanski multi-instrumentalista Porcapizza – Massimo Tortella svira nekoliko instrumenata koje sam sastavlja od recikliranih materijala kao što su: teniski reket, stara pisaća mašina, telefon i drugi. Njegovi nastupi su spoj muzike, umetnosti i zabave uvek u potpunosti osmišljeni i nadograđivani tokom prethodnih deset godina.

Veliki borac za prava uličnih svirača i zabavljača, doajen bogate italijanske scene uličnog muziciranja Claudio Montuori – Birdman ponovo će zasvirati na Festivalu uličnih svirača. Ovaj put nastupa sa bluz gitaristom Massimo Bizzarri iz Rima u sastavu pod nazivom BizBuz.

Ziggy McNeill je energičan i strastven muzičar koji koristi loop pedalu da stvori jedinstven zvuk koji uključuje virtuozne gitarske solaže, perkusione zvukove i vokal. Svoje ime kao solo muzičar, je izgradio u rodnoj Australiji. Iza sebe ima bogato muzičko iskustvo u koje se ubraja nekoliko studijskih izdanja, album uživo i redovne turneje po Evropi u poslednjih nekoliko godina.

Festival ulicnih svirača Gradić fest/promo
Festival ulicnih svirača Gradić fest/promo

Na ovogodišjem Festivalu uličnih svirača predviđene su i dve predstave.

Predstava “Zajedno” istraživački je autorski projekt Nikoline Odobašić i Marijana Josipovića, dvoje mladih glumaca iz Osijeka. Bavi se pitanjima tolerancije, prijateljstva i naposletku, ljubavi.

“Zajedno” započinje kao ulični žonglerski solo perfomans, koji prerasta u neočekivani susret dvoje naizgled različitih karaktera. Tema predstave su prepreke početnih predrasuda u pristupu ljudima, kako ih nadvladati i zašto je lepše stvari ipak raditi zajedno.

Predstava “Amanet” je deo međunarodnog projekta European Youth Engagement Network 2.0. Tema predstave je ekologija, posmatrana kroz kapitalizam, konzumerizam, industriju i komformizam. Svi smo zaslužni – krivi za stanje u kojoj se planeta nalazi i pitanje je koliko je još vremena ostalo do momenta kad nećemo moći nazad.

Nađimo se u Gradiću???? Krećemo iz centra – nađimo se u Gradiću!

Spremi se za 22. Festival uličnih svirača – Gradić fest
25. do 27. avgust – podgrađe Petrovaradinske tvrđave❗️
.
Uskoro prva imena domaćeg programa, prati zvanične festivalske kanale!
.
.
.
???? credits:
Montaža: Lea Kotlica
Muzika: Uroš Kovačević
Kolor korekcija i kamera: Miljan Bosnić
Grafike: Stefan Ilić
Dron: Nikola Mraković
.
.

#festivaluličnihsvirača #gradićfest #novisad #petrovaradin #festival #avgust #izvođači #srbija

Posted by Festival uličnih svirača on Friday, July 15, 2022

Previous post

Kralj je pao, živeo novi kralj... Disney Plus je upravo prestigao Netflix po broju pretplatnika

Next post

Monday Blues #79… Cotton Pickers 15. avgusta na Platou Milana Mladenovića

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.