Home»Muzika»Kakav gest lidera Green Daya: Izveo klinca na scenu, svirao sa njim,a onda mu poklonio gitaru uz poruku “ako sam ja uspeo, možeš i ti”

Kakav gest lidera Green Daya: Izveo klinca na scenu, svirao sa njim,a onda mu poklonio gitaru uz poruku “ako sam ja uspeo, možeš i ti”

7
Shares
Pinterest Google+
Green Day/Photo: YouTube screenshot
Green Day/Photo: YouTube screenshot

Pred kraj eksplozivnog nastupa sastava Green Day na festivalu Outside Lands u San Francisku prošlog vikenda, frontmen Bili Džo Armstrong ispričao je priču, podsetivši publiku da je jedan od najboljih bendova na svetu počeo na lokalnoj andergraund pank sceni.

Armstrong se prisetio 1991. kada su svirali u Dolores parku u San Francisku sa gomilom drugih pank bendova.

– Panduri su došli i prekinuli svirku… Ovu nisu mogli da prekinu – povikao je Armstrong.

GREEN DAY NA EVROPSKOJ TURNEJI NASTUPAJU ISPOD VELIKOG NATPISA NA BINI “JEB.. TEDA KRUZA”

Publika je podivljala, a onda se Armstrong odjavio emotivnom “Good Riddance”, akustičnom pesmom koja je mekša od tipičnih, energičnih hitova benda.

Bio je to upečatljiv, sentimentalan trenutak koji je znojavu publiku, koja je skakala više od sat i po, naveo na razmišljanje o tome koliko daleko je dogurao ovaj bend otisnuvši se iz svog rodnog grada. Lokalni pankeri drskog ponašanja svirali su na žurkama bratstva Univerziteta Berkli, probijajući se zahvaljujući nebrojenim svirkama u klubu 924 Gilman koji je godinama bio odskočna daska za pank bendove iz 90-ih, ali bilo je drugačije videti ih kako sviraju pred masom od desetina hiljada sugrađana. 

Armstrong, koji je bio obučen u crno i imao debeli ajlajner oko očiju, šoumen je i majstor da razgali publiku. Između pesama je više puta uzviknuo: “Hajde da ludujemo” i “S-A-N-F-R-A-N-C-I-S-K-O”. Bilo je mnogo pohvala za Ist Bej, gde su Armstrong i Dernt odrastali i upoznali se u srednjoj školi sa 14 godina. Kul dolazi iz okruga Mendosino.

OH, BOY! KLINAC OD 5 GODINA SNIMIO VRHUNSKI COVER HITA GREEN DAY I NA NJEMU PEVAO I SVIRAO SVE INSTRUMENTE…

U jednom trenutku Armstrong je naterao publiku da skandira: “Hej ho”.

– Želim da polude svi do poslednjeg čoveka pozadi – uzviknuo je Armstrong.

Green Day/Photo: YouTube screenshot
Green Day/Photo: YouTube screenshot

Ali, dok je publika iznova i iznova “ludela”, desetogodišnji dečak je naveo ljude u publici da sasvim izgube razum.

– Ko zna da svira gitaru? – Armstrong je upitao publiku. – To su samo tri je**na akorda!”
Armstrong se pažljivo zagledao u prisutne, poput nastavnika koji bira učenika kojeg će da izvede pred tablu, i identifikovao desetogodišnjeg dečaka u prvim redovima.

– Imaš 10 godina i znaš da sviraš gitaru? – upitao je Armstrong. – Može li neko da garantuje za njega da zaista ume da svira gitaru?

150 MUZIČARA U RUMUNIJI SVIRALO “BOULEVARD OF BROKEN DREAMS” GRUPE GREEN DAY… EVO KAKO TO ZVUČI

Neko je sigurno garantovao, jer se ubrzo dečak srnećih očiju i sa kapom 49ers-a popeo na binu i snažno zagrlio božanstvo pank roka. Iz gomile se oteo kolektivni razneženi uzvik.

Bili je dao klincu gitaru, a dečak je odvalio svirku. Bez imalo oklevanja, odsvirao je akorde za pesmu “Knowledge”, obradu Operation Ivy, benda sa Berklija koji je nastupao u gradskom pank rok klubu 924 Gilman, gde je Green Day takođe počeo. Green Day često izvodi ovu pesmu na koncertima i poziva nekog iz publike da im se pridruži

Dečak je nastavio da svira – a publika je vrištala daleko glasnije nego u bilo kom trenutku tokom koncerta. Jedna žena jecala je i istovremeno vrištala.

BILI DŽO KAO DEBI HARI… GREEN DAY OBRADILI HIT “DREAMING” GRUPE BLONDIE

Kada je Armstrong upitao dečaka kako se zove, on je odgovorio Montgomeri. Armstrong mu je rekao da će ga zvati Monti – i publika je počela da skandira ime nove rok zvezde.

– I da… možeš da zadržiš gitaru – rekao je Armstrong.

Kao da je zapravo rekao dečaku: – Uspeo sam. I ti to možeš.

Kompletan snimak Green Day nastupa možete pogledati na linku ispod:

Previous post

Atheist, Suicidal Angels i Abysmal Dawn 7. septembra u novosadskoj Fabrici

Next post

Zbog povrede Zaka de la Roče, Rage Against The Machine odložili turneju, "izvisio" i Zagreb

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.