Home»Muzika»Jazz»38. Beogradski džez festival… “Jazzbeats” u ritmu francuskih muzičara

38. Beogradski džez festival… “Jazzbeats” u ritmu francuskih muzičara

3
Shares
Pinterest Google+
BJF, plakat/ Photo: Promo
BJF, plakat/ Photo: Promo

Ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala biće održano od 26. do 30. oktobra pod sloganom “Jazzbeats”.

Posle uspešnog predstavljanja poljske džez scene na prethodnom izdanju festivala, ove godine je u fokusu Francuska, kao zemlja koja je već decenijama među najvažnijim uporištima kreativnog evropskog džeza.

Iz istorijskog ugla, ovim izborom obeležavaju se četiri decenije od nekoliko značajnih događaja vezanih za francusku muziku, džez i Beograd.

Najpre, 1982. godine, pre tačno četiri decenije, na inicijativu tadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa ustanovljen je Svetski dan muzike, manifestacija u koju je Dom omladine Beograda tradicionalno uključen.

Lejla Marsijal/ Photo: JP Retel (promo, DOB)
Lejla Marsijal/ Photo: JP Retel (promo, DOB)

Ubrzo je Francuski kulturni centar u Beogradu započeo sa predstavljanjem francuske džez scene u Srbiji: beogradska publika imala je priliku da pozdravi prvake francuskog džeza kao što su Stefan Grapeli, Marsijal Solal, Anri Teksje, Luj Sklavis, Aldo Romano, Babik Renar, Kristijan Eskude, Rafael Fais i Bireli Lagren, manifestujući snažnu naklonost prema ovoj velikoj i autentičnoj sceni.

Konačno, pre iste četiri decenije je prvi put u istoriji Beogradskog džez festivala nastupio jedan francuski džez sastav, duo Fransua Kuturije (klavir) / Žan-Pol Selea (kontrabas).

Orchestre National de Jazz/ Photo: Sylvain Gripoix (promo, DOB)
Orchestre National de Jazz/ Photo: Sylvain Gripoix (promo, DOB)

Iz današnje perspektive, ovogodišnje opredeljenje predstavlja kulminaciju sistematskog predstavljanja savremenog francuskog džeza na festivalu, pokrenutu pre šest godina koncertom Vensana Peranija.

Narednih godina na manifestaciji su nastupili današnji heroji francuskog džeza – Emil Parizijen, Teo Sekaldi, Mažik Malik i Toma de Purkveri, ali i premijerno legendarni Anri Teksje.

Ove godine na 38. Beogradskom džez festivalu nastupiće: Orchestre National de Jazz, Lejla Marsijal i saksofonista i klarinetista Silvan Rifle.

Silvan Rifle/ Photo: Sylvain Gripoix (promo, DOB)
Silvan Rifle/ Photo: Sylvain Gripoix (promo, DOB)

Renomirani Orchestre National de Jazz, pod vođstvom Frederika Morana, predstaviće program “Rituels” – originalne kompozicije savremenih francuskih autora za trinaest instrumentalista i vokalni kvartet.

Glas je istaknut kao primarni, intimni vektor svega ljudskog, zajedno sa maštom i duhovnošću; poetske zvučne slike evociraju vreme kao beskonačni povratak.

Lejla Marsijal, najoriginalnija vokalna interpretatorka na današnjoj evropskoj muzičkoj sceni, istražuje veze modernog džeza, francuskim folklorom, romskom tradicijom i muzikom Pigmeja.

Njena eklektično izvođenje sa sastavom Baa Box je lako i virtuozno, oponašajući zvuke koje poželi, ili stvarajući autentične neobične predstave u divljoj improvizaciji.

Saksofonista i klarinetista Silvan Rifle (Sylvain Rifflet) dobitnik je najvećih priznanja francuske džez zajednice, uključujući i nekoliko za album godine.

U projektu “Troubadours” zamislio je kako bi zvučala muzika trubadura 12. veka ukoliko bi je svirali džezeri, spojivši srednjovekovne moduse sa Koltrejnovim modalnim skalama, evropskim koloritom i indijskim začinima.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 38. Beogradskog džez festivala se može nabaviti na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda i onlajn.

Trenutna cena vaučera je 5000 dinara, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala (10 koncerata).

Previous post

Zabranjeno pušenje stiže u Smederevsku Palanku

Next post

Sunshine, DLM, Cotton Pickers, TBF... Čekaju vas na Mountain Music Festu ovog vikenda na Divčibarama

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.